Smakosze.pl Przepisy Żaden pasztet, żadna galaretka. Z mięsa i warzyw z rosołu zrobisz jeszcze lepsze danie
Fot. Canva/margouilatlphoto

Żaden pasztet, żadna galaretka. Z mięsa i warzyw z rosołu zrobisz jeszcze lepsze danie

2 lutego 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Chcesz zrobić pyszną domową wędlinę, ale nie wiesz, jak się za to zabrać. W takim razie przychodzimy z pomocą. Taka wędlina będzie o wiele smaczniejsza niż sklepowa, a co więcej nie zawiera konserwantów. A to jeszcze nie koniec zalet. Zobacz, z czego przygotować pyszną domową wędlinę.

Jak można podawać taką wędlinę?

Sposobów jest naprawdę wiele. Przede wszystkim taką wędlinę można podawać do pieczywa. Idealnie sprawdzi się jako element pysznych kanapek . Można ją jeść zarówno na śniadanie, jak i na kolację.

Smakowita kanapka, a obok niej składniki
Fot. Canva/oleksajewicz

Z takimi towarzyszami jak sałata, ogórki , czy pomidory z pewnością stworzy pożywną, sycącą przekąskę, której efekt smakowy sprawi, że taką domową wędlinę będziecie robić zdecydowanie częściej . Szczególnie że nie jest trudna w przygotowaniu, a do jej przyrządzenia należy wykorzystać mięso i warzywa z rosołu.

Składniki przygotowane na rosół
Fot. Canva/Thyra Parthen
Wrzuć kawałek do gotującego się rosołu. Patent kucharek na doskonałe danie

Z czego zrobić domową szynkę?

Jeśli zostaną Wam warzywa i mięso z rosołu , to można z nich zrobić kolejną przekąskę . Do przygotowania domowej wędliny będziemy potrzebować następujących składników.

Składniki:

  • 450 g mięsa drobiowego ugotowanego w rosole
  • 100 ml gorącego rosołu
  • 2 marchewki z rosołu
  • 1 pietruszka z rosołu
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka żelatyny
  • sól
  • pieprz
  • czerwona papryka
  • korniszony

Dalsza część tekstu pod filmem .

Jak przygotować pyszną domową wędlinę z mięsa po rosole?

Zrobienie takiej wędliny nie wymaga kosmicznych umiejętności kulinarnych, ale jest dość czasochłonne . W pierwszej kolejności żelatynę wsypujemy do kubka i zalewamy wodą . Następnie odstawiamy ja na jakiś czas, aby napęczniała.

Kiedy tak się stanie, to przelewamy rosół do kubka z żelatyną i dokładnie mieszamy. W międzyczasie przygotowane mięso z rosołu oddzielamy od kości i miksujemy do momentu , aż uzyskamy gładką. Gdy już nam się to uda, dodajemy warzywa z rosołu, paprykę i ogórki konserwowe pokrojone w kostkę.

Mięso i marchewka z rosołu w małej misce
Fot. Canva/Sri Widyowati

Do naszej mieszanki składników wlewamy żelatynę połączoną z rosołem, po czym starannie należy ja wymieszać . Tak przygotowaną masę mięsną przekładamy do formy w kształcie prostokąta, dociskamy dokładnie łyżką i wkładamy do lodówki na całą noc .

Po upływie tego czasu wyjmujemy naszą wędlinę i delektujemy się jej smakiem.

Sprawdź przepis na kotlety mielone z Air Fryera . Zobacz, jak zrobić pierogi wiejskie .

Po prostu włóż liście do słoika z solą. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Unikaj tej kaszy przy problemach z cukrem. Polacy jedzą ją na potęgę
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy