Żaden pasztet, żadna galaretka. Z mięsa i warzyw z rosołu zrobisz jeszcze lepsze danie
Chcesz zrobić pyszną domową wędlinę, ale nie wiesz, jak się za to zabrać. W takim razie przychodzimy z pomocą. Taka wędlina będzie o wiele smaczniejsza niż sklepowa, a co więcej nie zawiera konserwantów. A to jeszcze nie koniec zalet. Zobacz, z czego przygotować pyszną domową wędlinę.
Jak można podawać taką wędlinę?
Sposobów jest naprawdę wiele. Przede wszystkim taką wędlinę można podawać do pieczywa. Idealnie sprawdzi się jako element pysznych kanapek . Można ją jeść zarówno na śniadanie, jak i na kolację.
Z takimi towarzyszami jak sałata, ogórki , czy pomidory z pewnością stworzy pożywną, sycącą przekąskę, której efekt smakowy sprawi, że taką domową wędlinę będziecie robić zdecydowanie częściej . Szczególnie że nie jest trudna w przygotowaniu, a do jej przyrządzenia należy wykorzystać mięso i warzywa z rosołu.
Z czego zrobić domową szynkę?
Jeśli zostaną Wam warzywa i mięso z rosołu , to można z nich zrobić kolejną przekąskę . Do przygotowania domowej wędliny będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 450 g mięsa drobiowego ugotowanego w rosole
- 100 ml gorącego rosołu
- 2 marchewki z rosołu
- 1 pietruszka z rosołu
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka żelatyny
- sól
- pieprz
- czerwona papryka
- korniszony
Dalsza część tekstu pod filmem .
Jak przygotować pyszną domową wędlinę z mięsa po rosole?
Zrobienie takiej wędliny nie wymaga kosmicznych umiejętności kulinarnych, ale jest dość czasochłonne . W pierwszej kolejności żelatynę wsypujemy do kubka i zalewamy wodą . Następnie odstawiamy ja na jakiś czas, aby napęczniała.
Kiedy tak się stanie, to przelewamy rosół do kubka z żelatyną i dokładnie mieszamy. W międzyczasie przygotowane mięso z rosołu oddzielamy od kości i miksujemy do momentu , aż uzyskamy gładką. Gdy już nam się to uda, dodajemy warzywa z rosołu, paprykę i ogórki konserwowe pokrojone w kostkę.
Do naszej mieszanki składników wlewamy żelatynę połączoną z rosołem, po czym starannie należy ja wymieszać . Tak przygotowaną masę mięsną przekładamy do formy w kształcie prostokąta, dociskamy dokładnie łyżką i wkładamy do lodówki na całą noc .
Po upływie tego czasu wyjmujemy naszą wędlinę i delektujemy się jej smakiem.
Sprawdź przepis na kotlety mielone z Air Fryera . Zobacz, jak zrobić pierogi wiejskie .