Smakosze.pl Przepisy Żaden pasztet, żadne krokiety. Z warzyw z rosołu przygotuj ten smakołyk, zniknie jeszcze szybciej, niż go zrobisz
canva/arfo

Żaden pasztet, żadne krokiety. Z warzyw z rosołu przygotuj ten smakołyk, zniknie jeszcze szybciej, niż go zrobisz

8 października 2023

Warzywa z rosołu nie muszą trafiać do kosza. Nim jednak zrobicie z nich pasztet lub jarzynową, zerknijcie na znacznie prostszy przepis, z którym nie zmarnujecie tego składnika. Też będzie smacznie, a nieco taniej.

Warzywa z rosołu są idealne na śniadanie

Z jarzyn odłowionych z rosołu można z łatwością zrobić pastę do pieczywa. Wystarczy je rozdrobnić i połączyć z dodatkami. Proponuję zaledwie kilka, ale warto testować własne kombinacje.

Składniki:

  • warzywa z rosołu
  • pęczek szczypiorku
  • 50-60 g majonezu, np. taki bez jajek
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, np. wędzonej
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Pastę warzywną przygotujecie bardzo sprawnie. Szczegółowa instrukcja, wraz ze wskazówkami, dostępna jest w dalszej części artykułu. Koniecznie sprawdźcie, by nie zmarnować pieniędzy.

Mielenie warzyw z rosołu na pastę.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Smaczne-Przepisy.TV
Ten sernik z wiaderka to hit w moim domu. Nie musze nawet włączać piekarnika

Jak zrobić pastę z warzyw z rosołu? Ekspresowy patent na śniadanie

Zaczynam od dokładnego odsączenia warzyw z bulionu. Mniejsze kawałki przeciskam przez gazę, by aromatyczny płyn jednak wykorzystać na zupę. Składniki starannie siekam.

Można też użyć maszynki do mięsa lub blendera do ich rozdrobnienia. Masę łączę z posiekanym szczypiorkiem, majonezem i papryką. Doprawiam solą oraz pieprzem.

Wskazówka: zamiast szczypiorku możecie wykorzystać inną świeżą zieleninę np. natkę pietruszki czy tymianek.

Jak podać pastę z warzyw z rosołu?

Jarzynowy przysmak najlepiej sprawdza się w towarzystwie razowego pieczywa. Można też smarować nim placki tortilli i zawijać z sałatką z pomidorem, ogórkiem oraz innymi świeżymi warzywami.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na pasty do kanapek. Oprócz warzyw z rosołu możecie do ich zrobienia wykorzystać np. białą fasolę — jak w tym roślinnym smalcu — albo jajka i suszone pomidory .

Doprawianie warzyw z rosołu.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Smaczne-Przepisy.TV
Ostatnio ciągle piekę to ciasto, cała rodzina mnie o nie prosi. Na szczęście robię je w chwilę
Jesienią zawsze dodaję to do rosołu. Ten dodatek świetnie podkręca smak i wzmacnia odporność
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy