Smakosze.pl Przepisy Żaden żurek, żaden biały barszcz. Co roku na Wielkanoc robię taką zupę, to hit na świątecznym stole
YouTube/@Opolanka Kasia w Kuchni

Żaden żurek, żaden biały barszcz. Co roku na Wielkanoc robię taką zupę, to hit na świątecznym stole

1 marca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

W tym roku na Wielkanoc nie robię żadnego żurku ani białego barszczu. Sięgnę po przepis na zupełnie inną zupę. Jest pyszna i zasmakuje każdemu, kto lubi wyraziste smaki. Rodzina zaproszona na święta na pewno będzie się nią zajadać.

Zupa lepsza niż żurek

U mnie na Wielkanoc zawsze pojawiał się żurek. Nic dziwnego, bo to przecież tradycyjna zupa, bez której wielu nie wyobraża sobie tych świat. W zeszłym roku rodzinnie zdecydowaliśmy, że na kolejną Wielkanoc zrobimy inną zupą.

Z przepisu poniżej świąteczna zupa wychodzi zawsze, a w dodatku wizualnie bardzo przypomina tą tradycyjną. Koniecznie ją wypróbuj. Na pewno się nie zawiedziesz, a rodzina będzie zajadać aż miło.

biała kiełbasa.jpg
Canva/@pixelshot
Śmiertelne zatrucie galaretą z targowiska. Szokujące odkrycie prokuratury
Zapomnij o kopytkach, te kluski są 100 razy lepsze. Żałuję, że tak późno znalazłem ten przepis

Co będziesz potrzebowała?

Lista składników jest bardzo krótka. Tym samym przygotowanie zupy jest niedrogie. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale Opolanką Kasia w kuchni, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.

Składniki:

  • 1,5 l bulionu
  • 5 białych kiełbas
  • 2 marchewki
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 100 g tartego chrzanu
  • majeranek
  • pieprz
  • sól

Przepis na świąteczną zupę

Zacznij od obrania i umycia ziemniaków oraz marchewki. Następnie oba warzywa pokrój w kostkę . Do dużego garnka wlej bulion. Wsyp ziemniaki oraz marchewkę. Kiełbasę pokrój w plastry i dodaj do bulionu.

Zawartość garnka zagotuj. Dopraw majerankiem, pieprzem oraz solą . Dodaj starty chrzan. Całość wymieszaj i gotuj przez 20 minut . Gotową zupę podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem. Sprawdź przepis na bezmięsny obiad oraz dowiedz się, co możesz zrobić z czerstwego pieczywa .

doprawianie zupy.jpg
YouTube/@Opolanką Kasia w Kuchni
Wrzuć na patelnię kiełbasę, makaron i kilka dodatków. Robię ten obiad przynajmniej raz w tygodniu
Z tą sałatką od razu poczujesz wiosnę. Przy niej zwykła jarzynowa może się schować
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy