Żaden żurek, żaden biały barszcz. Co roku na Wielkanoc robię taką zupę, to hit na świątecznym stole
W tym roku na Wielkanoc nie robię żadnego żurku ani białego barszczu. Sięgnę po przepis na zupełnie inną zupę. Jest pyszna i zasmakuje każdemu, kto lubi wyraziste smaki. Rodzina zaproszona na święta na pewno będzie się nią zajadać.
Zupa lepsza niż żurek
U mnie na Wielkanoc zawsze pojawiał się żurek. Nic dziwnego, bo to przecież tradycyjna zupa, bez której wielu nie wyobraża sobie tych świat. W zeszłym roku rodzinnie zdecydowaliśmy, że na kolejną Wielkanoc zrobimy inną zupą.
Z przepisu poniżej świąteczna zupa wychodzi zawsze, a w dodatku wizualnie bardzo przypomina tą tradycyjną. Koniecznie ją wypróbuj. Na pewno się nie zawiedziesz, a rodzina będzie zajadać aż miło.
Co będziesz potrzebowała?
Lista składników jest bardzo krótka. Tym samym przygotowanie zupy jest niedrogie. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale Opolanką Kasia w kuchni, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.
Składniki:
- 1,5 l bulionu
- 5 białych kiełbas
- 2 marchewki
- 0,5 kg ziemniaków
- 100 g tartego chrzanu
- majeranek
- pieprz
- sól
Przepis na świąteczną zupę
Zacznij od obrania i umycia ziemniaków oraz marchewki. Następnie oba warzywa pokrój w kostkę . Do dużego garnka wlej bulion. Wsyp ziemniaki oraz marchewkę. Kiełbasę pokrój w plastry i dodaj do bulionu.
Zawartość garnka zagotuj. Dopraw majerankiem, pieprzem oraz solą . Dodaj starty chrzan. Całość wymieszaj i gotuj przez 20 minut . Gotową zupę podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem. Sprawdź przepis na bezmięsny obiad oraz dowiedz się, co możesz zrobić z czerstwego pieczywa .