Smakosze.pl Przepisy Żadna jajecznica i szakszuka. To śniadanie jest 100 razy lepsze
Fot. Canva/haraschenkoalexandra

Żadna jajecznica i szakszuka. To śniadanie jest 100 razy lepsze

21 października 2024

Jajka na śniadanie to zwykle dobry pomysł. Teraz mogą być jeszcze lepsze. Wystarczy, że zrobisz jajka po turecku, a dostarczą smaku i mnóstwa energii tak potrzebnej rano.

Jajka polecają się na śniadanie

Co jadasz na śniadanie ? Jeśli już znudziły Ci się kanapki i jajka na miękko, to pora poznać nowy przepis. Dzięki niemu przygotujesz pyszne i zdrowe śniadanie. Jajka po turecku wyglądają znakomicie i jeszcze lepiej smakują.

To jajka przyrządzone w orientalnym stylu. Gotowane są w koszulce i podawane w kremowym jogurcie z dodatkiem masła i czosnku. Z kromką świeżego pieczywa i posypane szczypiorkiem lub koperkiem będą idealne na pierwszy posiłek w ciągu dnia.

jajka po turecku
Fot. Canva/Galamashukali
Budda i "Grażynka" zatrzymani. Ich restauracja wydała oświadczenie, tego nikt się nie spodziewał

Jak zrobić jajka po turecku?

Składniki:

  • 1 litr wody
  • 4 łyżki białego octu winnego
  • 4 jajka
  • 2 łyżki masła
  • posiekana papryczka chili
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • bagietka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie śniadania zacznij od wymieszania jogurtu z roztartym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. W międzyczasie ugotuj wodę z octem, wlej jajka i gotuj 2-3 minuty . Najpierw jednak wbij je do miseczki i dopiero potem przelej do garnka.

Gdy jajka zaczną się ścinać, zagarniaj wodę w ich stronę, by nadać im formę koszyczków. Rozpuść masło na patelni, dołóż posiekaną chili i pokrój bagietkę . Polej kromki oliwą, do miseczek nałóż jogurt, jajka, polej masłem i podaj z bagietką.

Jajka po turecku, czyli orientalne śniadanie

Jajka po turecku są bardzo smaczne i pożywne. To danie w sam raz na śniadanie. Zrobisz je w prosty sposób dzięki przepisowi powyżej . Tak przyrządzone jajka mają wyrazisty smak i są zdrowe.

Warto przeznaczyć rano 15 minut na zrobienie takiego śniadania . Danie wygląda ciekawie na talerzu i zaskoczy smakiem . Pikantne, a jednocześnie przyjemnie kremowe jest idealne na pierwszy posiłek w ciągu dnia. Pisaliśmy o tym, jak szybko ugotować zupę na chłody. Polecaliśmy przepis na kurczaka z pieczarkami na obiad.

jajka po turecku
Fot. Canva/Katarzyna Zgoda

Źródło: doradcasmaku.pl

Zepsutą kapustę kiszoną rozpoznasz od razu. Wystarczy prosty trik
Zdrowe i pożywne śniadanie w kilka minut. Złota owsianka jest hitem
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy