Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przetnij w pół i nadziej nimi mięso z kurczaka. Obiad gotowy w 20 minut
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 20.10.2024 19:25

Przetnij w pół i nadziej nimi mięso z kurczaka. Obiad gotowy w 20 minut

pierś z kurczaka w sosie
Fot. Shutterstock/irina2511

Brak czasu na gotowanie? Zamiast zamawiać niezdrowego fastfooda, przygotuj obiad w 20 minut. Kurczak z pieczarkami, jaki przyrządzisz z tego przepisu, nie ma sobie równych. Danie zachwyci każdego, dlatego przygotuj je nawet dzisiaj. 

Obiad w 20 minut? Oczywiście, że tak

Gotowanie wcale nie musi być trudne i zajmować wiele czasu. Udowadnia to właśnie przepis na obiad z kurczaka, który z całą pewnością spodoba się wszystkim zapracowanym. Danie zrobisz w około 20 minut i co najważniejsze będzie smaczne i sycące.

W tym momencie zapewne nie dowierzasz, że przygotowanie może zająć tak mało czasu, a jednak jest to możliwe. Przede wszystkim dlatego, że przepis jest nieskomplikowany, a po drugie dlatego, że kurczak jest jednym z łatwiejszych do przyszykowania mięs. Dlatego nie trać więcej czasu i poznaj ten wyjątkowo szybki przepis

pierś z kurczaka.jpg
Fot. Canva/arfo
Na Śląsku robią z nich prawdziwe mistrzostwo świata. Wystarczą kapusta i ziemniaki

Obiad z kurczaka i innych dodatków

Najważniejszym składnikiem jest oczywiście kurczak. Oprócz niego potrzebne są także pieczarki i inne produkty, którymi nafaszerujesz mięso. Nie ma ich wiele, więc całe danie przygotujesz nie tylko szybko, ale i tanio. Potrzebne produkty umieściliśmy na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie, a będziesz mieć pewność, że o żadnym nie zapomnisz. 

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka
  • 500 g pieczarek
  • 50 g żółtego sera
  • 1 cebula
  • olej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • pieprz
  • sól
     

Kurczak z pieczarkami - przepis

Pieczarki obierz, oczyść, a następnie pokrój w cienkie plastry. Cebulę również obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i ułóż na niej cebulę i pieczarki. Warzywa przypraw pieprzem, solą oraz oregano. Co jakiś czas przemieszaj składniki i smaż je, do momentu zeszklenia cebuli. 

Piersi z kurczaka rozłóż, a następnie natnij je od boku w taki sposób, aby powstała kieszonka. Włóż do niej pieczarki oraz starty na dużych oczkach ser. Kieszonkę zamknij wykałaczkami, a pierś obsyp pieprzem i solą. 

Na patelni rozgrzej olej i obsmaż faszerowanego kurczaka po 5 minut z każdej strony. Po tym czasie dodaj pozostałe pieczarki oraz wlej śmietanę. Wsyp pieprz oraz sól i duś pod przykryciem przez 5 minut. Gotowego kurczaka podawaj z posiekana natką pietruszki i innymi ulubionymi dodatkami. 

pieczarki.jpg
Fot. Canva/konstiantynzapylaie