Szybka zupa na jesienne chłody. Rozgrzewa lepiej niż rosół
Jesienią stawiamy głównie na rozgrzewające dania, w tym rosół, krupnik, czy kapuśniak. Warto jednak próbować nowych smaków. Moim ostatnim odkryciem kulinarnym jest aromatyczna zupa w sam raz na chłody. Rozgrzewa lepiej niż tradycyjne potrawy.
None
Rozgrzewająca, wzmacniająca odporność, pożywna. Tak właśnie można opisać zupę na jesień. Nie gotuję jej na mięsie. Przygotowuję aromatyczny bulion warzywny z dodatkiem zielonej części pora, która podkreśla smak.
Oprócz klasycznych warzyw do bulionu dodaję również ziemniaki, a także produkty, które doskonale wpływają na nasz organizm. To właśnie dzięki nim jesienna zupa rozgrzewa lepiej, niż rosół. Mowa oczywiście o imbirze, kurkumie, czosnku i pieprzu cayenne.
Składniki te wykorzystywane są jako naturalne lekarstwa, a zupa smakuje po prostu obłędnie. Poznaj prosty przepis na zupę imbirową. W sam raz na obiad lub kolację na ciepło.
Żaden dżem i syrop. Wachowicz robi z pigwowca musztardęPrzepis na rozgrzewającą zupę
Rozgrzewającą zupę możesz podać z ulubionymi dodatkami. Polecam domowe grzanki czosnkowe, groszek ptysiowy lub prażone pestki dyni. Doskonale komponują się z aromatyczną zupą.
Składniki:
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- korzeń pietruszki
- por
- 2 ząbki czosnku
- kawałek selera
- 3 ziemniaki
- 5 cm korzenia imbiru
- szczypta kurkumy mielonej
- szczypta pieprzu cayenne
- pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- 4 łyżki śmietany 18%
- 2 l wody
Jak przygotować zupę krem?
Marchewkę, białą i zieloną część pora, pietruszkę, seler włóż do garnka. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, wlej wodę i gotuj do miękkości. W tym czasie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. Imbir i czosnek obierz i zetrzyj na tarce.
Wlej na patelnię niewielką ilość oliwy. Wrzuć ziemniaki razem z imbirem i czosnkiem. Dodaj paprykę słodką, kurkumę, pieprz cayenne. Smaż kilka minut. Z garnka wyjmij zieloną część pora, liście laurowe i ziele angielskie. Do bulionu dodaj podsmażone ziemniaki i dopraw solą. Gotuj do miękkości.
Zupę zblenduj na gładką masę, dodaj śmietanę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Jesienią polecamy również aromatyczny krupnik przepisu babci oraz błyskawiczne ciasto z patelni ze śliwkami. Smacznego!
Źródło: browin.pl