Żadna karpatka, żadna szarlotka. To ciasto zrobi wrażenie na całej twojej rodzinie, forma zniknie w 5 minut
Szukasz przepisu na ciasto, które zachwyci całą rodzinę? Przepis od blogerki kulinarnej Ani Zyśk jest w sam raz dla ciebie. Doskonały orzechowiec z miodem, orzechami i apetycznym budyniem wychodzi, że palce lizać. Koniecznie upiecz orzechowiec, który błyskawicznie zniknie ze stołu.
Orzechowiec, który robi wrażenie
Ania Zyśk znalazła pyszny sposób na deser idealny. Blogerka kulinarna piecze ciasto na bazie miodu, przełożone apetycznym budyniem i z warstwą orzechów i dżemu porzeczkowego . Ten dodatek znakomicie przełamuje słodycz miodu i nadaje kwaskowatości.
Orzechowiec rozpływa się w ustach i jest ciastem, które zachwyci każdego. Ciasto efektownie prezentuje się na stole, a smakuje tak, że każdy zaniemówi z wrażenia . Na jednej dokładce na pewno się nie skończy. Blogerka kulinarna Ania Zyśk w kilku krokach przeprowadzi każdego przez proces przygotowania tego wyśmienitego wypieku. Warto poznać ten przepis .
Orzechowiec dla każdego łasucha
Orzechowiec sprawi, że nikt obok niego nie przejdzie obojętnie. Wygląd ciasta cieszy oczy, a smak jest wspaniały. Słodki miód, orzechy włoskie, delikatny budyń i odrobina kwaśnego dżemu porzeczkowego dają pyszny efekt .
Ania Zyśk słynie z doskonałych dań, które każdy może zrobić w swojej kuchni . Warto zajrzeć na jej Instagram jedz.pysznie i poznać znakomite smaki. Orzechowiec jest rarytasem, który zrobi wrażenie na całej rodzinie.
Składniki na ciasto:
- 240 g mąki
- 80 g masła
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 30 g miodu
- 1 łyżeczka sody
Składniki na budyń:
- 350 ml mleka
- 80 g cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 żółtka
- 85 g mąki pszennej
- 90 g masła
Składniki na orzechowy wierzch:
- 150 g orzechów włoskich
- 25 g masła15 g cukru
- 30 g miodu
Dodatkowo:
- 100 g dżemu porzeczkowego
Jak upiec orzechowiec z przepisu Ani Zyśk?
Krok 1. Najpierw zrób budyń . Do garnka wlej mleko, ekstrakt waniliowy, wsyp cukier, mąkę pszenną, wbij żółtka i dołóż masło. Wymieszaj i podgrzej, aż zgęstnieje. budyń przełóż na talerz, przykryj folią i zostaw do ostygnięcia
Krok 2. Zagnieć składniki na ciasto. Do miski wsyp mąkę, cukier, dołóż masło, wbij jajko, dodaj miód i wsyp sodę. Zmiksuj i wyrób. Ciasto wylep cienką warstwą w formie 25 na 30 cm i przekrój na pół. Wstaw do lodówki na 10 minut
Krok 3. W garnku podgrzej cukier, miód i masło. Dodaj orzechy włoskie i podgrzewaj, aż karmel zgęstnieje. Przestudzone orzechy wyłóż na jedną połowę ciasta. Piecz w 180 stopniach przez 12 minut, grzanie góra- dół
Krok 4. Miękkie masło miksuj i dodawaj do niego po łyżce budyniu. Wystudzony blat ciasta posmaruj dżemem porzeczkowym, wyłóż masę budyniową i przykryj ciastem z orzechami . Schładzaj w lodówce przez kilka godzin