Żadna mąka, najlepsze placki ziemniaczane zrobisz bez niej. Jeszcze podziękujesz za ten przepis
Oto nie typowy przepis na placki ziemniaczane. Potrawa ta wychodzi według tego przepisu w zupełnie klasycznej postaci, mimo że nie dodajemy do niej mąki. Warto wypróbować ten wariant. Placki ziemniaczane to w końcu proste, szybkie danie, należące do klasyki polskiej kuchni.
Placki ziemniaczane bez mąki
Mąka to problematyczny produkt, i to nie tylko dla osób, które celiakia wysyła na dietę bezglutenową. Wielu z nas może decydować się pomijać mąkę – ze względu na obawę przed nietolerancją albo z innych powodów dietetycznych. Rzeczywiście, mocno oczyszczona, standaryzowana mąka pszenna to coś, bez czego z powodzeniem można się obejść.
Jak przyrządzić placki ziemniaczane bez mąki ? Robi się je tak samo, jak te z mąką. Tylko nie używa się mąki. Proste? Oczywiście, że proste – pod warunkiem, że pamiętamy o jeszcze jednej, niezwykle ważnej czynności.
Dobrze odciśnij ziemniaki
Czynnością tą jest wybór odpowiednich ziemniaków i dokładne ich odciśnięcie . Ziemniaki, które wybieramy do takiej potrawy, powinny należeć do tzw. typu kulinarnego C. Oznacza to wysoką zawartość skrobi i małą wodnistość kartofli. Szukamy więc odmian takich jak Honorata, Jurata, Lady Claire czy Melody . Lista możliwych wariantów jest jednak długa, najlepiej więc szukać oznaczenia „typ C” lub informacji, że dane ziemniaki są mączyste albo że są przeznaczone na kluski.
Składniki
- 1 kg ziemniaków typu C
- 3 jajka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- Sól, pieprz, majeranek
- Masło klarowane do smażenia
Mączyste ziemniaki na placki
Ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce na sitko lub do miski wyłożonej tetrową ściereczką. Ze ściereczki takiej formujemy sakiewkę i skręcamy mocno, by wyżąć ziemniaki z nadmiaru wody . Im bardziej pozbawione ziemniaczanego soku, tym lepiej będą się kleić i dawać smażyć.
Cebulę i czosnek również ścieramy na tarce. Wszystkie składniki łączymy w misce . Dodajemy jajko i wyrabiamy na jednolitą masę, pilnując, by dokładnie wymieszać ziemniaki z cebulą.
Masę przyprawiamy solą i pieprzem oraz majerankiem. Na patelni rozgrzewamy grubszą warstwę masła klarowanego. Na gorący tłuszcz nakładamy porcjami ziemniaczaną masę . Smażymy z obu stron, aż placki będą złociste. Podajemy z łyżką śmietany albo jako dodatek do gulaszu.
Wypróbuj też przepisy na makaron z truskawkami i gołąbki inspirowane wschodnią przekąską .