Nakładam farsz na liście kapusty i zawijam jak pierogi. Przy tym gołąbki mogą się schować
Ten sposób na przygotowanie mięsa mielonego w kapuście inspirowany jest nie tylko gołąbkami, lecz także jeszcze jednym, typowo wschodnim przepisem. Smażone lub pieczone, takie pseudogołąbki wprowadzają odrobinę świeżości do naszej tradycji. Warto skorzystać z tego przepisu w sezonie na młodą kapustę.
Gołąbki-czebureki
Faszerowanie kapusty mięsem mielonym wydaje się polską specjalnością. Wcale jednak taka nie jest, a gołąbki podobne do naszych znane są także na wschód od naszego kraju. Można jednak przyrządzić je na różne sposoby. Oto jeden z nich – smażone gołąbki delikatnie zawinięte w dwie warstwy kapusty.
Olga Miroszniczenko, youtuberka, która pokazuje podobny przepis (i to jej zdjęciami ilustrujemy nasz) nazywa taką potrawę, nie bez racji, czeburekami z kapusty. Te głęboko smażone, duże pierogi z mięsnym farszem pochodzą z kuchni tatarskiej. Przez radzieckie książki kucharskie rozpowszechniły się one na całym Wschodzie i – jak widać – inspirują nowe potrawy.
Kalarepę pokrój w słupki i włóż do pieca. Nie uwierzysz, jakie to pyszneGołąbki jak pierogi
Miroszniczenko, autorka kanału Еда без Труда, pokazuje dwie metody na przygotowanie takich gołąbków – zamiast smażyć można je piec. Na dwa sposoby można też zmiękczać kapustę – albo obgotowując ją i z wrzątku wyjmując kolejne odchodzące liście, albo podgrzewając w mikrofalówce zawinięte w folię spożywczą.
Składniki
- 500 g dowolnego mięsa mielonego
- 1 główka kapusty
- 1-2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka (plus 1-2 do panierowania)
- Dowolne przyprawy do mięsa (np. słodka papryka, kmin rzymski)
- Sól, pieprz
- Mąka do panierowania, olej do smażenia
Zawiń mięso w kapustę
Liście kapusty zmiękczamy, by łatwo było zawijać w nie farsz. W tym celu wycinamy głąb z kapusty, a całość zanurzamy we wrzącej wodzie. Kiedy liście będą robić się miękkie, zaczną odchodzić od główki. Wyjmujemy je wtedy na talerz i studzimy.
W miseczce przygotowujemy mięso. Mieszamy z pokrojonymi drobno lub zmiksowanymi cebulą i czosnkiem, dodajemy jajka, solimy i pieprzymy do smaku i wyrabiamy na mięsną masę.
Masę układamy łyżką na połowie dużych kapuścianych liści. Przykrywamy drugą połową i dociskamy. Tak zawinięte gołąbki powinny wyglądać jak pierogi.
W płaskiej miseczce roztrzepujemy 1-2 jajka. Zanurzamy w nich nasze czebureki i obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju pod przykryciem. Czas smażenia zależy od tego, czy kapusta jest młoda (taka szybciej będzie miękka) i od rodzaju mięsa (kurczak będzie gotowy szybciej niż wieprzowina. Takie pierogi można też upiec w ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Wypróbuj też przepisy na bakaliowy baton energetyczny i domową chałwę.