Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten chleb piekę tylko z siemienia i białek. Nie ma grama glutenu, nadaje się dla diabetyków i jest pyszny
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 15.05.2024 10:23

Ten chleb piekę tylko z siemienia i białek. Nie ma grama glutenu, nadaje się dla diabetyków i jest pyszny

chleb z siemienia
Fot. YouTube/UnjourUnerecettekatyseats

Czy da się upiec chleb z zaledwie dwóch składników? Jak najbardziej! Mieszam siemię z białkami i niebawem pyszny, domowy chleb jest już gotowy. Nie zawiera ani grama glutenu, dlatego diabetycy i bezglutenowcy śmiało mogą po niego sięgnąć. 

Smaczny chleb z siemienia i białek na śniadanie

Pewnie czy często jadasz chleb? Ja robię to codziennie, jak większość z nas, ale nie kupuję już pieczywa w piekarni. Dzięki prostemu przepisowi piekę chleb we własnej kuchni. Robię go z siemienia i białek, a takie pieczywo nie zawiera glutenu.

Dlatego ten chleb jest idealny dla diabetyków i osób nie tolerujących glutenu. Chleb ma niski indeks glikemiczny, a to oznacza, że po zjedzeniu tego pieczywa, cukier we krwi wzrasta powoli. Upiecz chleb bez glutenu i poznaj jego doskonały smak. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Pewnego dnia przepis. Stamtąd też pochodzą zdjęcia wykorzystane w artykule. 

chleb
Fot. YouTube/UnjourUnerecettekatyseats
Biorę surowe ziemniaki, ser i zawijam wszystko w boczek. Rodzina błaga o więcej

Jak upiec chleb z siemienia lnianego i białek?

Składniki:

  • ¾ szklanki siemienia lnianego
  • 1 szklanka białek jaj

Przygotowanie chleba zacznij od wsypania siemienia do miski, a następnie oddziel białka od żółtek. Białka wlej do miski z siemieniem i dokładnie zmiksuj składniki. Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto.

Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 minut. Po upływie tego czasu chleb wyjmij z piekarnika i pokrój. Możesz od razu go jeść z ulubionymi dodatkami. 

Chleb bez glutenu na twoim stole

Chleb z siemienia i białek pięknie wyrasta. Jest rumiany i wygląda apetycznie. Takie pieczywo nie zawiera glutenu, za to mnóstwo w nim zdrowych nasion siemienia lnianego. Ich jedzenie działa przeciwmiażdżycowo, reguluje gospodarkę hormonalną i obniża tzw. zły cholesterol.

Pieczywo polecane jest dla diabetyków i wszystkich osób, które dbają o dietę i zdrowie. Dzięki temu prostemu przepisowi szybko upieczesz pyszny i wartościowy chleb. Zjesz go ze smakiem nie tylko na śniadanie. Zdziwisz się, jaki jest dobry! Radziliśmy, jak zrobić kalarepę z pieca. Podawaliśmy przepis na szaszłyk, który będzie hitem każdego przyjęcia. 

chleb
Fot. YouTube/UnjourUnerecettekatyseats

Źródło: YouTube/UnjourUnerecettekatyseats

Zdjęcia: screen YouTube/UnjourUnerecettekatyseats