Smakosze.pl Przepisy Żadne ciasta, żadne knedle. Najlepszy sposób na śliwki, to zrobić z nimi pierogi
Fot. YouTube/Ania Łempicka Lempiank

Żadne ciasta, żadne knedle. Najlepszy sposób na śliwki, to zrobić z nimi pierogi

23 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Na ryneczkach zatrzęsienie śliwek jest takie, że szkoda ograniczać się tylko do ciast i knedli. Poznaj przepis i przygotuj z nich pierogi na słodko. Danie jest obłędnie dobre i co najważniejsze niezwykle smaczne. Wypróbuj sposób, a będziesz przyrządzać te pierogi nieraz.

Pierogi ze śliwek najlepsze

Pierogi na słodko to jeden z lepszych sposobów na wykorzystanie sezonowych owoców. Oczywiście ciasta i inne dania mogą smaczne, ale to właśnie w połączeniu z delikatnym ciastem na pierogi owoce smakują najlepiej. Obecnie trwa sezon na śliwki, a to dobry pretekst, aby przygotować z nich właśnie pierogi.

Przepis , który zaprezentujemy ci w dalszej części tekstu, jest łatwy, a danie przygotujesz bardzo szybko. Domownicy będą zachwyceni, Aty przygotuj się dokładkę.

śliwki.jpg
Fot. Canva/5PH
Taką zapiekankę podam na obiad w piątek. Rodzina się nią zajada, aż się uszy trzęsą

Co będzie ci potrzebne?

Składnikiem, który nada pierogom smaku , są oczywiście śliwki. Zadbaj o to, aby były świeże, a przy tam także dojrzałe. Niezbędne są także składniki na ciasto. Produktów nie ma wiele, więc pierogi nie będą kosztowały dużo. Poznaj je, kiedy zapoznasz się z listą umieszczoną poniżej.

Składniki:

  • 6 dużych śliwek
  • 100 g mąki krupczatki
  • 50 ml wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • szczypta soli

Przepis na pierogi ze śliwkami

Przygotowanie pierogów rozpocznij od wsypania mąki i soli do miski. Wlej wodę i zagnieć składniki na jednolite i sprężyste ciasto. Śliwki dokładnie umyj, następnie przekrój śliwki i pozbądź się z nich pestek. Owoce pokrój na małe kawałki.

Przełóż je do miski i zasyp cukrem. Dokładnie wymieszaj. Ciasto rozwałkuj na cienki placek, a następnie wytnij z niego za pomocą szklanki kółka. Nakładaj na nie owoce, zlep krawędzie. Pierogi gotuj w osolonej wodzie 3 minuty, od momentu wypłynięcia. Pierogi podawaj z jogurtem naturalnym.

pierogi 2.jpg
Fot. Canva/Karolina Grabowska
Po prostu wrzuć majonez do wrzątku. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Polskie naleśniki nie mają do nich podjazdu. To przez 1 składnik, niesamowite
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy