Żadne ciasta, żadne knedle. Najlepszy sposób na śliwki, to zrobić z nimi pierogi
Na ryneczkach zatrzęsienie śliwek jest takie, że szkoda ograniczać się tylko do ciast i knedli. Poznaj przepis i przygotuj z nich pierogi na słodko. Danie jest obłędnie dobre i co najważniejsze niezwykle smaczne. Wypróbuj sposób, a będziesz przyrządzać te pierogi nieraz.
Pierogi ze śliwek najlepsze
Pierogi na słodko to jeden z lepszych sposobów na wykorzystanie sezonowych owoców. Oczywiście ciasta i inne dania mogą smaczne, ale to właśnie w połączeniu z delikatnym ciastem na pierogi owoce smakują najlepiej. Obecnie trwa sezon na śliwki, a to dobry pretekst, aby przygotować z nich właśnie pierogi.
Przepis , który zaprezentujemy ci w dalszej części tekstu, jest łatwy, a danie przygotujesz bardzo szybko. Domownicy będą zachwyceni, Aty przygotuj się dokładkę.
Co będzie ci potrzebne?
Składnikiem, który nada pierogom smaku , są oczywiście śliwki. Zadbaj o to, aby były świeże, a przy tam także dojrzałe. Niezbędne są także składniki na ciasto. Produktów nie ma wiele, więc pierogi nie będą kosztowały dużo. Poznaj je, kiedy zapoznasz się z listą umieszczoną poniżej.
Składniki:
- 6 dużych śliwek
- 100 g mąki krupczatki
- 50 ml wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- szczypta soli
Przepis na pierogi ze śliwkami
Przygotowanie pierogów rozpocznij od wsypania mąki i soli do miski. Wlej wodę i zagnieć składniki na jednolite i sprężyste ciasto. Śliwki dokładnie umyj, następnie przekrój śliwki i pozbądź się z nich pestek. Owoce pokrój na małe kawałki.
Przełóż je do miski i zasyp cukrem. Dokładnie wymieszaj. Ciasto rozwałkuj na cienki placek, a następnie wytnij z niego za pomocą szklanki kółka. Nakładaj na nie owoce, zlep krawędzie. Pierogi gotuj w osolonej wodzie 3 minuty, od momentu wypłynięcia. Pierogi podawaj z jogurtem naturalnym.