Smakosze.pl Przepisy Żadne jajko. Gessler podaje postny żurek z zapomnianymi rarytasami
canva/Dar1930; IG/magdagesler

Żadne jajko. Gessler podaje postny żurek z zapomnianymi rarytasami

3 marca 2023

Żurek może być postny i pełen smaku. Magda Gessler zdradza, że podaje go z ziemniakami kaszą i warzywa korzeniowymi. Z domowym zakwasem wykonanie tradycyjnej zupy będzie niesamowicie proste. Musicie spróbować.

Przepis na postny żurek Magdy Gessler

Istotą smacznego żurku jest dobry zakwas. W postnym wydaniu dania to przede wszystkim on będzie odpowiadał smak. Warto postawić na samodzielne sporządzenie żytniej bazy. Będzie pysznie.

Składniki:

  • 1 litr zakwasu
  • 2 litry wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziela angielski
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • sól i pieprz w ilości do smaku
Makłowicz zdradził patent na placki ziemniaczane. 1 zasada jest priorytetowa

Jak zrobić postny żurek? Magda Gessler zdradziła swój patent

W większym garnku umieszczamy wodę oraz zakwas. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie oraz majeranek. Gotujemy przez kwadrans na niewielkim ogniu , po czym dodajemy zmiażdżony czosnek. Żurek przed podaniem doprawiamy solą oraz pieprzem.

Jak przyrządzić zakwas do żurku?

Jeśli mamy czas, warto skusić się na wykonanie domowego zakwasu. Magda Gessler łączy ze sobą szklankę mąki żytniej, połowę szklanki płatków owsianych, po 3 łyżki otrębów żytnich i owsianych oraz dwa ząbki czosnku.

Na koniec całość zalewa 2 szklankami ciepłej wody, dodaje 1 łyżkę soku z ogórków kiszonych i kawałki skórki chleba żytniego. C ałość przykrywa gazą i odstawia na 3-4 dni w ciepłe i ciemne miejsce.

Jak podać postny żurek?

Zupa będzie pyszna z ugotowanymi ziemniakami. Magda Gessler nie wyobraża sobie też, by zabrakło w nim kaszy, selera korzeniowego czy pietruszki. Jednocześnie przestrzega przed dodawaniem śmietany — jej zdaniem nie powinna trafić do postnego żurku.

Oczywiście danie będzie smaczne także z pieczywem pełnoziarnistym czy jajkami na twardo. Mniej tradycyjnym, lecz dobrym pomysłem będzie też dodanie roślinnych kiełbasek lub skwarków z tofu. Taki wariant z pewnością spodoba się osobom wykluczającym mięso i nabiał.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów Magdy Gessler. Szczególnie polecamy sałatkę jarzynową w jej wykonaniu. Być może skuszą was też doskonałe pierogi ruskie w wykonaniu gwiazdy Kuchennych Rewolucji.

Żurek postny Magdy Gessler jest znakomity.png
canva/arfo

Źródło: Fakt

Co zrobić, żeby tatar nie ciemniał? Mistrzowie kuchni mają niezawodny sposób
Rączka zdradził sekret idealnego sernika. Tego dodatku nikt się nie spodziewał
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy