Co zrobić, żeby tatar nie ciemniał? Mistrzowie kuchni mają niezawodny sposób
Tatar ciemnieje pod wpływem powietrza. Naturalny proces możesz w prosty sposób skutecznie spowolnić. Co zrobić, żeby tatar nie ciemniał? Mięso wymieszaj z sokiem z cytryny, a tatar zachowa apetyczny wygląd przez wiele godzin.
Tatar. Pyszna przystawka z surowego mięsa wołowego
Niektórzy jedzą tatara wyłącznie z ogórkami, cebulą, grzybami. Inni stawiają na śródziemnomorskie dodatki, jak kapary, oliwki, rukola. Niezależnie od tego, jaką wersję potrawy preferujesz, musisz odpowiednio wyrobić wołowinę. W przeciwnym razie danie nie będzie smaczne.
Wołowinę posiekaj drobno i wyrabiaj z odrobiną lodowatej wody. To najlepszy sposób, aby wtłoczyć powietrze i sprawić, żeby twarde, zbite mięso nabrało lekkości. Mięso po krótkim czasie od przygotowania zaczyna tracić kolor i staje się mało apetyczne. Jest jednak to to skuteczny sposób. Co zrobić, żeby tatar nie ciemniał?
Mięso możesz skropić sokiem z cytryny, oliwą z oliwek lub wstawić do lodówki. Co zrobić, żeby tatar nie ciemniał? Pamiętaj również, że cebula zabarwia mięso. Nie mieszaj wołowiny z innymi dodatkami. Poukładaj je na talerzu.
Wzięła kajzerkę i wypchała po brzegi. Ten patent jest lepszy od wszystkich kanapekSok z cytryny spowolni proces ciemnienia mięsa i wyostrzy jego smak
Surowa wołowina na dłużej zachowa apetyczny wygląd, jeśli wymieszasz ją z sokiem z cytryny. Witamina C zawarta w cytrusach spowalnia ciemnienie mięsa. Na 500- 600 g wołowiny wystarczy sok wyciśnięty z połowy cytryny.
Mięso wymieszaj dokładnie z sokiem i wyrabiaj. Im dłużej będziesz wyrabiać wołowinę, tym będzie bardziej delikatna. Wołowinę mieszaj energicznie, aby twarde włókna zmiękły.
Nie tylko cytryna. Co zrobić, żeby tatar nie ciemnial?
Tatar nie będzie tak szybko ciemniał, kiedy wyrobione mięso owiniesz folią aluminiową i wstawisz do lodówki do czasu podania. Jeśli chcesz, aby danie na długo zachowało świeży wygląd, nigdy nie mieszaj mięsa z cebulą. Warzywo puszcza soki, które zabarwiają wołowinę na brzydki kolor.
Tatar wołowy będzie wyglądał apetycznie, kiedy posmarujesz mięso oliwą z oliwek. Niewielką ilość oliwy możesz dolać również do przygotowanego mięsa i wyrabiać przez kilka minut. Mięso nabierze ładnego koloru i na długo pozostanie świeże.
Kiedy należy solić wołowinę? Jeden błąd zamienia mięso w podeszwę. Sprawdź również, jakiego mięsa nie można jeść na surowo. Nie każdy ma świadomość, a zjedzenie może mieć fatalne skutki.