Makłowicz zdradził patent na placki ziemniaczane. 1 zasada jest priorytetowa
Placki ziemniaczane lubi wielu smakoszy. Robert Makłowicz pokazał swój patent na to klasyczne danie. Kucharz radzi, by wykorzystać mączyste ziemniaki. Wtedy potrawa będzie chrupiąca.
Przepis na placki ziemniaczane Roberta Makłowicza
Danie wyjdzie nad wyraz smaczne, jeśli wykorzystamy obfitujące w skrobię ziemniaki. Najlepszymi odmianami będą Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun czy Gustaw. Chrupiąca skórka, która powstanie po usmażeniu na średnim ogniu i odpowiednio rozgrzanym oleju będzie zachwycająca.
Składniki:
- 16 niezbyt dużych ziemniaków
- 1 większa cebula
- około 500 ml mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 40 g mąki pszennej tortowej
- szczypta cukru
- 1 duże jajo
- sól i pieprz w ilości do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić smaczne placki ziemniaczane? Patent Makłowicza jest niezawodny
Około 200 ml letniego mleka umieszczamy w misce. Wkruszamy drożdże i dodajemy 1 łyżkę mąki oraz odrobinę cukru. Mieszamy i odstawiamy na chwilę. Cebule pozbawiamy łupiny, siekamy i szklimy na dobrze rozgrzanym oleju. Studzimy.
Ziemniaki obieramy, myjemy je i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Przenosimy je na sito i przelewamy pozostałą ilością zagotowanego mleka. Odciskamy masę i starannie łączymy ja z zaczynem. Dodajemy także chłodną cebulę, jajko, pozostałą mąkę oraz sól i pieprz do smaku.
Z wyrobionej masy już na patelni formujemy niezbyt duże placki ziemniaczane. Smażymy je do zrumienienia z obu stron na średnim ogniu. Gotowe odsączamy z nadmiaru oleju np. na bibule.
Jak podać placki ziemniaczane?
Najprostszym pomysłem jest dodatek kwaśnej śmietany. Można wzbogacić ją o szczypiorek, jeśli lubimy. Pyszny będzie także mięsny gulasz lub sos z grzybów leśnych.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na placki ziemniaczane. Spróbujecie koniecznie wersji z dodatkiem sera żółtego — jest niesamowicie aromatyczna. Być może spodoba wam się odsłona wymagająca zastosowania ugotowanych ziemniaków.
Źródło: kuchnia.wp