Dziś na obiad zrobię szybkie pierogi. Ten farsz to mistrzostwo

Niezależnie od tego, jakie danie miało zostać podane na dzisiejszy obiad, porzuć pomysł o jego przygotowaniu. Radzimy zainspirować się naszym przepisem i ulepić pierogi po góralsku. Danie na pierwszy rzut oka zwykłe, ale dzięki nietypowemu składnikowi farszu znakomite w smaku. Zrób je nawet dzisiaj, a na długi czas zapomnisz o innych pierogach.
Pierogi po góralsku, czyli sposób na szybki obiad
Wielu wydaje się, że przygotowanie smacznych pierogów jest zbyt trudne, a przede wszystkim zbyt czasochłonne. Temu przekonaniu przeczy przepis, który dokładnie opisaliśmy w dalszej części. Zrobione według niego pierogi po góralsku są łatwe w przygotowaniu, a jedyną czynnością, która zajmuje zbyt wiele czasu, jest gotowanie ziemniaków. Nie ma jednak przeszkód, aby rozłożyć proces produkcji i obróbkę cieplną warzywa można przeprowadzić wcześniej. Dzięki temu zrobienie pierogów może zająć tylko 30 minut.
To nie koniec zalet tego dania. Jego najważniejszą cechą jest przede wszystkim obłędny smak. Delikatność ciasta łączy się ze smacznym farszem o kremowej konsystencji i właśnie dlatego pierogi są warte wypróbowania. O tym, z czego ten wyborny farsz do pierogów powstaje, zdradzamy poniżej.

Najlepszy farsz do pierogów z tego składnika
Nazwa pierogi po góralsku w wypadku tego dania nie jest przypadkiem ani też nadużyciem. Wszystko dlatego, że farsz składa się między innymi z oscypka, czyli wędzonego, owczego sera, który kojarzony jest właśnie z Podhalem. Składnik odpowiada nie tylko za smak, ale i odpowiednią konsystencję.
W tym miejscu musimy zaznaczyć jednak, że oscypki to sery produkowane wyłącznie na Podhalu w określonym czasie, tj. od maja do października. W sklepach, na targach i jarmarkach pod nazwą “oscypek” znajdziemy wędzony ser z mleka krowiego.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki na ciasto:
- 375 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłej wody
- szczypta soli
- 10 ml oleju
Składniki na farsz:
- 1 cebula
- około 500 g oscypka
- około 600 g ziemniaków
- olej
- pieprz
- sól

Przepis na pierogi po góralsku
Przygotowanie pierogów rozpocznij od wyrobienia ciasta. W tym celu do miski przesiej mąkę i wsyp sól. Następnie wlej olej oraz wodę. Składniki zagnieć w jednolite, sprężyste ciasto. Miskę przykryj ściereczką i odstaw je na kilkanaście minut.
W tym czasie można przygotować farsz. Cebulę oraz ziemniaki obierz, a następnie umyj. Ziemniaki ugotuj w osolonym wrzątku. Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju.
Odcedzone i przestudzone ziemniaki przełóż do miski. Następnie przeciśnij je przez praskę lub rozgnieć za pomocą tłuczka. Oscypka zetrzyj na dużych oczkach tarki i dodaj do ziemniaków. Przełóż cebulę, a całość dopraw pieprzem i solą. Wymieszaj składniki, tworząc idealny farsz.
Ciasto przełóż na stolnicę i rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą szklanki wytnij z niego koła. Na środek każdego z nich ułóż farsz, a następnie sklej krawędzie. W dużym garnku zagotuj wodę. Przełóż pierogi do naczynia i gotuj je partiami przez 2 minuty, od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Niedawno pisaliśmy także o jednej z najlepszych surówek obiadowych, a także radziliśmy, co dodać do babki, aby za każdym razem wyszła idealnie.






































