Smakosze.pl Przepisy Żadne kopytka, czy kluski. Z ziemniaków z wczorajszego obiadu zrób podhalański przysmak
Fot. Shutter/New Africa

Żadne kopytka, czy kluski. Z ziemniaków z wczorajszego obiadu zrób podhalański przysmak

3 września 2024

Charakterystyczne dla Podhala placki ziemniaczane z bryndzą to niedoceniany przysmak. Są pieczone na blasze, stanowią więc lżejszą alternatywę dla smażonych placków. A dzięki dodatkowi sera są też bogatsze w białko.

Tradycyjne moskole

Tradycyjne żywienie na Podhalu uwarunkowane było ciężkimi warunkami przyrodniczymi. Na górzystych terenach uprawiano owies, ziemniaki, kapustę oraz jarzec. To właśnie z tych produktów przygotowywana była słynna na całym Podhalu potrawa o nazwie moskol.

Tak na swojej stronie opisuje te ziemniaczane placki Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Placki pieczone na blasze są bowiem tradycyjnym produktem regionalnym zarejestrowanym w kategorii Gotowe dania i produkty, prowadzonej przez ministerstwo.

Są to placki podawane z masłem, bryndzą i słoniną wędzoną. Często górale zabierali je do pracy w polu czy w lesie, gdzie na ognisku podgrzewali zawieszając na patyku – opisuje góralką kulturę gastronomiczną resort rolnictwa.

placki ziemniaczane
Strzelczyk piecze golonkę inaczej. Ten sposób i dodatki podkręcają jej smak

Placki ziemniaczane po góralsku

Placków takich nie przygotowujemy z surowych ziemniaków, ale z już ugotowanych bądź upieczonych . Dlatego przepis na nie jest świetnym sposobem na zagospodarowanie resztek z poprzedniego obiadu. Placki świetnie smakują z masłem czosnkowym jako skrobiowy dodatek do sałatek na lekki obiad.

Składniki

  • ½ kg ugotowanych ziemniaków
  • 150 g bryndzy (możesz zastąpić ją tłustym twarogiem)
  • Opcjonalnie: skwarki ze 100 g boczku
  • 200 g mąki
  • 1 jajko
  • Sól, pieprz

Pieczone moskole

Ugotowane ziemniaki i bryndzę przeciskamy przez praskę do miski. Dodajemy mąkę i jajko, opcjonalnie także wysmażone skwarki z boczku.

Ziemniaki z pozostałymi składnikami wyrabiamy ręką na kleistą masę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy, aż ciasto osiągnie jednolitą konsystencję.

Z masy formujemy placki o grubości ok. 2 cm . Tradycyjne moskole mają szerokość od 7 do 10 cm i długość od 10 do nawet 25. Placki pieczemy na żeliwnej patelni lub rozgrzanej blasze piekarnika, aż będą mocno rumiane z obu stron.

Wypróbuj też przepisy na kokosanki i ogórki kiszone bez dziur .

pieczone placki

Takich pomidorów lepiej unikaj. Kupisz i szybko pożałujesz
Biorę tanie mięso i łączę je z ziemniakami. Wychodzi taki obiad, że palce lizać
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy