Smakosze.pl Przepisy Żadne mleko, kefir i maślanka. Schabowe zawsze moczę w tym produkcie
Fot. shutterstock/Agnes Kantaruk

Żadne mleko, kefir i maślanka. Schabowe zawsze moczę w tym produkcie

6 października 2024

Marzą Ci się kruche i smaczne schabowe? W takim razie sięgnij po popularny produkt. Być może masz go w swojej kuchni. Dzięki niemu kotlety schabowe wyjdą soczyste jak nigdy dotąd.

Kotlety schabowe kruche i pyszne

Kotlety schabowe są daniem, które często robię na obiad. Jednak nie zawsze wychodziły tak, jak tego chciałam . Zależało mi, by były kruche i soczyste. Moczenie w mleku, czy maślance nie dawało upragnionych efektów. Jednak i na to znalazłam sposób.

Teraz mięso moczę w jogurcie naturalnym przez kilka godzin. Efekt jest znakomity, bo kotlety wychodzą soczyste i smaczne . Dlatego tak chętnie dzielę się tym prostym i skutecznym sposobem. Marynuj schabowe w jogurcie naturalnym, a wyjdą, że palce lizać. Poniżej znajdziesz przepis na soczyste kotlety schabowe.

jogurt naturalny
Fot. Canva/AlfPhoto
USA wycofało, Polacy wciąż jedzą. Ta przyprawa budzi ogrom emocji

Jak zrobić schabowe marynowane w jogurcie naturalnym?

Składniki:

  • 4 plastry schabu
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 duże jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów schabowych zacznij od umycia mięsa i osuszenia ręcznikiem papierowym. Plastry schabu rozbij delikatnie tłuczkiem. Kotlety oprósz solą i pieprzem Włóż do miseczki, wciśnij ząbek czosnku i wlej jogurt naturalny.

Produkty wymieszaj, a marynatą dokładnie przykryj kotlety. Odstaw je na kilka godzin do lodówki . Po upływie tego czasu wyjmij mięso i zetrzyj nadmiar jogurtu naturalnego. Schabowe panieruj w jajku i bułce tartej. Smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu.

Kotlety schabowe pełne smaku

Dzięki marynacie z jogurtu naturalnego kotlety schabowe wychodzą soczyste i kruche. Dodatek czosnku nadaje mięsu pysznego smaku. Warto mięso zamarynować w jogurcie naturalnym, a schabowe wyjdą smaczne jak nigdy dotąd. Ten prosty sposób jest wart wypróbowania.

Jogurtem naturalnym zastąpiłam mleko, kefir i maślankę, w których kiedyś marynowałam schabowe . Jednak nie wychodziły tak soczyste, jak marynowane w jogurcie naturalnym. Teraz podam obiad, że palce lizać. Pisaliśmy o tym, jakie są prognozy odnośnie cen karpia. Polecaliśmy przepis na doskonały pieczony schab.

kotlet schabowy
Fot. Canva/robert6666

Źródło: gotujmy.pl

Przez wielu uważana za najzdrowsze warzywo świata. Oto jej sekrety
Te grzyby to sekret najlepszego sosu do gołąbków i kotletów. 5 składników i masz raj w ustach
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy