Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Te grzyby to sekret najlepszego sosu do gołąbków i kotletów. 5 składników i masz raj w ustach
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 06.10.2024 06:01

Te grzyby to sekret najlepszego sosu do gołąbków i kotletów. 5 składników i masz raj w ustach

sos z kurek
Fot. Shutterstock/Alesia.Bierliezova

Sos grzybowy na obiad nie musi być trudny w przygotowaniu. Właśnie taki jest ten, który przygotujesz z tym przepisem. Potrzebujesz tylko pięciu składników, aby zrobić doskonałe danie, które zachwyci każdego. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak to zrobić. 

Najlepszy sos grzybowy

Sezon na grzyby trwa w najlepsze, więc to dobry powód, aby poznać kolejny przepis, w którym owoce lasu grają pierwsze skrzypce. Z tym, który przedstawimy ci w dalszej części tekstu przygotujesz obłędny sos kurkowy. Jego smak doskonale łączy się z innymi obiadowymi dodatkami, wiec rodzina będzie zachwycona.

Ty także nie możesz narzekać, ponieważ przygotowanie dania jest łatwe i niezbyt czasochłonne. A to przecież ważne cechy przygotowanego posiłku. Czytaj dalej, a dowiesz się, co oprócz kurek będzie ci potrzebne. 

kurki.jpg
Fot. Canva/Lesyy
Pierwsze doniesienia o cenach karpia. Zaskoczenie gwarantowane

Sos kurkowy z kilku składników

Jak wiesz, sos z kurek składa się tylko z pięciu składników. Ta ograniczona liczba produktów wystarczy, aby przygotować smaczny sos. Oprócz grzybów potrzebować będziesz także śmietanę, cebulę i kilka dodatków. Poznasz je wszystkie, sprawdzając poniższą listę. Trzymaj się podanych tam proporcji, a sos kurkowy będzie idealny.

Składniki:

  • 200 g kurek
  • ⅓ szklanki śmietany 30%
  • 1 szalotka
  • 1 pęczek koperku
  • olej

Przepis na sos z kurek

Szalotkę obierz i drobno posiekaj w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim warzywo. Kurki dokładnie oczyść i umyj, a następnie włóż je na patelnię, kiedy cebula się zeszkli. Całość przypraw pieprzem i solą, a następnie wymieszaj. Smaż przez około 5 minut.

Ważne jest, aby woda zawarta w grzybach odparowała. Dopiero wtedy dodaj śmietanę oraz posiekany koperek. Składniki podgrzewaj przez 2 minuty, mieszając. Po tym czasie sos z kurek jest gotowy i możesz podawać go na obiad. 

sos na obiad.jpg
Fot. Canva/gkrphoto
Powiązane
pierogi
Polska kuchnia regionalna. Zdobycie 10 na 10 punktów graniczy z cudem