Żadne pyzy, żadne kopytka. Kluski od Strzelczyka są 100 razy lepsze, po prostu pychota
Tomasz Strzelczyk nie przygotowuje kopytek na obiad. Kucharz na kanale na platformie YouTube udostępnił film, w którym przedstawia autorski przepis na kluski. Ich smak jest tak doskonały, że trudno w pełni go opisać. Zrób je, a przekonasz się o tym na własnym podniebieniu.
Tomasz Strzelczyk z nowym przepisem
Na kanale Tomasza Strzelczyka na YouTube pojawił się nowy przepis . Kucharz w krótkim filmie przedstawia, jak zrobić kluski, które będą świetnym dodatkiem do niejednego obiadu. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a konsystencja oraz ich smak po prostu doskonałe.
Ich doskonałość wynika przede wszystkim ze składników, z których je przygotujesz. Poznasz je wraz z przepisem w dalszej części tekstu.
Kluski z nietypowych składników
Strzelczyk swoje popisowe kluski przygotowuje z ziemniaków, które nikogo nie powinny dziwić, bo to częsty składnik tego typu dań. Nietypowym dodatkiem jest jednak półtłusty twaróg. Właśnie z tego powodu Strzelczyk danie nazywa kluskami ruskimi, bo składem są zbliżone do pierogów o tej samej nazwie.
Składniki:
- 1 kg obranych ziemniaków
- 400 g półtłustego twarogu
- ¾ szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- mąka ziemniaczana
- pieprz
- sól
Przepis na kluski
Ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do garnka. Zalej je wodą, wsyp sól i ugotuj. Odcedzone ziemniaki przełóż na sito z małymi otworami i przetrzyj je. Warzywo przełóż do miski i dodaj do nich twaróg. Wymieszaj oba składniki na jednolitą i gładką masę. Wsyp mąkę, wbija jajka, a całość dopraw pieprzem i solą. Ponownie wymieszaj składniki.
Z masy uformuj kulki, a następnie obtocz je w mące ziemniaczanej. Kluski gotuj w osolonym wrzątku przez 2 minuty, od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Strzelczyk kluski ruskie podaje z podsmażoną na smalcu cebulą oraz kawałkami podgardla.
Sprawdź także promocje przygotowane przez Biedronkę oraz dowiedz się, jak zrobić surówkę z ogórków .
Źródło: YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA