Smakosze.pl Przepisy Żadne pyzy, żadne kopytka. Kluski od Strzelczyka są 100 razy lepsze, po prostu pychota
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Żadne pyzy, żadne kopytka. Kluski od Strzelczyka są 100 razy lepsze, po prostu pychota

28 stycznia 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Tomasz Strzelczyk nie przygotowuje kopytek na obiad. Kucharz na kanale na platformie YouTube udostępnił film, w którym przedstawia autorski przepis na kluski. Ich smak jest  tak doskonały, że trudno w pełni go opisać. Zrób je, a przekonasz się o tym na własnym podniebieniu.

Tomasz Strzelczyk z nowym przepisem

Na kanale Tomasza Strzelczyka na YouTube pojawił się nowy przepis . Kucharz w krótkim filmie przedstawia, jak zrobić kluski, które będą świetnym dodatkiem do niejednego obiadu. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a konsystencja oraz ich smak po prostu doskonałe.

Ich doskonałość wynika przede wszystkim ze składników, z których je przygotujesz. Poznasz je wraz z przepisem w dalszej części tekstu.

ziemniaki.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Tych pączków nie kupuj. Sama chemia i mrożone ciasto

Kluski z nietypowych składników

Strzelczyk swoje popisowe kluski przygotowuje z ziemniaków, które nikogo nie powinny dziwić, bo to częsty składnik tego typu dań. Nietypowym dodatkiem jest jednak półtłusty twaróg. Właśnie z tego powodu Strzelczyk danie nazywa kluskami ruskimi, bo składem są zbliżone do pierogów o tej samej nazwie.

Składniki:

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 400 g półtłustego twarogu
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • mąka ziemniaczana
  • pieprz
  • sól

Przepis na kluski

Ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do garnka. Zalej je wodą, wsyp sól i ugotuj. Odcedzone ziemniaki przełóż na sito z małymi otworami i przetrzyj je. Warzywo przełóż do miski i dodaj do nich twaróg. Wymieszaj oba składniki na jednolitą i gładką masę. Wsyp mąkę, wbija jajka, a całość dopraw pieprzem i solą. Ponownie wymieszaj składniki.

Z masy uformuj kulki, a następnie obtocz je w mące ziemniaczanej. Kluski gotuj w osolonym wrzątku przez 2 minuty, od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Strzelczyk kluski ruskie podaje z podsmażoną na smalcu cebulą oraz kawałkami podgardla.

Sprawdź także promocje przygotowane przez Biedronkę oraz dowiedz się, jak zrobić surówkę z ogórków .

klu ski.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Źródło: YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Służby zatrzymały to na granicy. W nasionach z Rosji były owady, a nawet drewno
Wlej do masy na kotlety mielone. Wyjdą soczyste jak nigdy
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy