Żadne suszenie i słoik z solą. Ten sposób przechowywania koperku bije inne na głowę
Czy wiesz, jak przechowywać koperek? Dzięki jednej, unikalnej metodzie warzywo długo zachowa świeżość oraz smak. Poznaj ten patent, a już zawsze będziesz przechowywać koperek tylko w ten sposób. Jest banalnie prosty i skuteczny.
Koperek jest niezbędny
Koperek jest niezwykle ważnym składnikiem wielu dań . Wyobrażasz sobie ziemniaki lub mięsny sos bez tego dodatku? No właśnie, te dania bez koperku po prostu nie istnieją. Z dostępnością tego warzywa nie ma problemu latem, kiedy można go kupić na każdym ryneczku czy warzywniaku.
Dlatego warto poznać metodę jego przechowywania, dzięki której koperek zachowa swoją świeżość nawet do zimy. Co najważniejsze warzywo nie zmieni również smaku podczas przechowywania. O tym, jaką metodę wybrać, dowiesz się z dalszej części artykułu.
Jak przechowywać koperek?
Niektórzy, aby zachować świeżość koperku suszą go lub zasypują solą w słoiku. Nie wiedzą, że istnieje bardziej sprawdzona i lepsza metoda. Chodzi o mrożenie, ale w zupełnie inny sposób niż robiłaś to wcześniej.
Mrożąc koperek, nie tylko zachowasz jego świeżość oraz smak, ale też stworzysz smaczny składnik, który nada się do wielu dań. Dokładną instrukcję poznasz poniżej. Smak gwarantowany.
Jak zamrozić koperek?
Pęczek koperku przebierz ze zwiędniętych gałązek. Umyj go, a następnie dokładnie osusz. Drobno posiekaj warzywo. Przełóż go do pojemnika, który służy do mrożenia kostek lodu. Równomiernie go rozłóż.
Całość zalej oliwą lub olejem słonecznikowym. Następnie włóż pojemnik do zamrażalnika. Tak przygotowany koperek można wykorzystać na wiele sposobów. Kostki oliwy z koperkiem można wykorzystać do smażenia, a przygotowany na nich sos będzie smakował obłędnie. Można dodać je również do ziemniaków, które nabiorą odpowiedniej soczystości i ziemniaków. Wypróbuj pateny, a już nigdy nie zrobisz inaczej. Sprawdź, co dodać do klusek śląskich, aby były miękkie oraz poznaj przepis na niezwykły sernik .