Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pokrój cukinię na plastry i obtocz w tej panierce. Przy tym kotlety mogą się schować
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 29.06.2024 07:20

Pokrój cukinię na plastry i obtocz w tej panierce. Przy tym kotlety mogą się schować

panierowanie cukinii
Fot. YouTube/PROSTE I SMACZNE jedzenie

Zainspiruj się i zamiast kotletów na obiad podaj coś zupełnie innego. Cukinia to świetna propozycja na lekkie danie. Przepis jest banalnie łatwy, a smak tego warzywa podbije podniebienia wszystkich domowników. Zrób i przekonaj się sama.

Doskonała cukinia na obiad

Cukinia to warzywo, z którego można przygotować naprawdę wiele. Nie tylko sałatkę, ale też przetwory i jak się okazuje, można przygotować także obiad. Danie jakie zrobisz z przepisu umieszczonego w dalszej części artykułu, wprawi w zdumienie niejednego smakosza. 

Choć przypomina panierowanego kotleta, nie zawiera ani grama mięsa. To cukinia w bułce tartej, która smakuje wybornie. Prośby o dokładki są pewne. Każdy powinien tego spróbować.

krojenie cuk.jpg
Fot. YouTube/PROSTE I SMACZNE jedzenie
Uformuj mięso mielone i ułóż na nim jajka. Moja rodzina prosi mnie o to danie w każdy weekend

Cukinia to nie wszystko

Podstawowym składnikiem jest oczywiście cukinia. Aby smakowała doskonale, potrzebne są także inne produkty. Nie ma ich zbyt wiele, ale są niezbędne do przygotowania obiadu. Umieszczono ją na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie, a następnie przyrządź cukinię według przepisu. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału PROSTE I SMACZNE jedzenie, który znajduje się na YouTubie. 

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 4 jajka
  • 50 g żółtego sera w kostce
  • 100 g bułki tartej
  • 70 g mąki
  • suszona pietruszka
  • pieprz
  • sól

Cukinia w bułce tartej - przepis

Cukinie dokładnie umyj, a następnie odetnij ich końcówki. Warzywo pokrój wzdłuż na plastry o grubości około 1 centymetra. Pokrojoną cukinię przypraw solą. Do szerokiego naczynia wbij jajka, wsyp suszoną pietruszkę, pieprz oraz sól. Wymieszaj składniki. Dodaj starty na dużych oczkach tarki ser i wsyp go do jajek. Ponownie wymieszaj całość.

Bułkę tartą wymieszaj razem z mąką. Obtocz w niej plastry cukinii, a następnie zanurz je w jajku i serze. Na patelni rozgrzej olej i ułóż na nim warzywo. Cukinię smaż z dwóch stron, do momentu zarumienienia na złoty kolor. Gotowe podawaj na obiad. Sprawdź, co Biedronka przygotowała dla klientów oraz dowiedz się, jak właściwie jeść gofra

cu ki nia.jpg
Fot. YouTube/PROSTE I SMACZNE jedzenie