Zalej nim bułkę i dodaj do mięsa. Kotlety mielone wyjdą smaczne jak nigdy
Kotlety mielone mogą być jeszcze smaczniejsze. Wystarczy, że do namaczania bułki zamiast mleka wykorzystacie rosół. Mięsny bulion nada jej miękkości oraz aromatu i nie zaszkodzi osobom z alergiami. Patent sprawdzi się szczególnie dobrze przy chudym mięsie.
Rosół pomoże w przygotowaniu kotletów mielonych
Resztki drobiowego czy drobiowo-wołowego rosołu można wykorzystać nie tylko jako bazę do zupy. Świetnym pomysłem jest namoczenie w nim czerstwej kajzerki przeznaczonej do nadania odpowiedniej konsystencji kotletom mielonym.
W przeciwieństwie do mleka ten płyn nie zawiera laktozy, a dodatkowo nadaje smaku i sprawia, że pieczywo mięknie , stając się idealnym spoiwem dla mięsnego rarytasu. Jeśli „materiał” na kotlety mielone jest mało tłusty, właśnie w ten sposób możemy uchronić się przed uzyskaniem suchej potrawy.
Jak zrobić kotlety mielone z dodatkiem rosołu?
Proporcje składników będą podobne jak w przypadku dania z bułką namaczaną w mleku. Na jedną sztukę pieczywa o masie około 30 g przypadać będzie pół szklanki rosołu. Taką ilość pieczywa natomiast powinniśmy dodać do każdego 500 g mięsa wieprzowego, najlepiej z łopatki.
Sam proces przygotowania kotletów mielonych jest taki sam. P ieczywo moczy się, odciska i dodaje do zmielonego mięsa połączonego z cebulką — podsmażoną lub surową, zależnie od preferencji. Wyrabianie już z jajkiem i przyprawami — powinno trwać minimum 5 minut , by uzyskać odpowiednią konsystencję masy.
Co warto dodać do kotletów mielonych?
Smak klasycznego dania można urozmaicić poprzez dodanie wyrazistych przypraw takich jak np. czosnek czy majeranek. Niektórzy też zastępują namaczaną kajzerkę kaszą lub próbują nadać soczystości daniu poprzez dodanie tartych na tarce warzyw czy grzybów.
Na naszej stronie znajdziecie przepisy, które prezentują przygotowanie takich wariantów kotletów mielonych. Spróbujcie koniecznie odsłony z pieczarkami i serem żółtym — pachnie obłędnie i rozpływa się w ustach. Być może skusi was też porcja kotletów mielonych z cukinią — danie jest nad wyraz soczyste i delikatne.