Smakosze.pl Przepisy Zalewa ciasto masłem, dodaje nadzienie i wkłada do piekarnika. Trudno uwierzyć, że ten przepis ma 100 lat
Screen z filmu na kanale YouTube Przepisy od Olgi

Zalewa ciasto masłem, dodaje nadzienie i wkłada do piekarnika. Trudno uwierzyć, że ten przepis ma 100 lat

4 lutego 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Masz w domu mąkę, wodę i sól? Podpowiemy, jak zmienić te składniki i proste i delikatne ciasto. Ten przepis sprzed lat to doskonały sposób na pyszną faszerowaną przekąskę. Przekonajcie się sami.

Dzięki leżakowaniu w roztopionym maśle ciasto staje się niezwykle aksamitne, a zarazem elastyczne. W sam raz, aby zawinąć w nie nadzienie ze szczypiorku i jaj. Po upieczeniu otrzymujemy doskonałą przegryzkę na śniadanie lub pożywny lunch do pracy. Sprawdzona od wieku receptura nie ma sobie równych.

Przepis na faszerowane ciasto leżakowane w oleju

Składniki:

  • 750 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka soli

  • 600 ml wody

  • 200 ml roztopionego masła

  • 6-7 jajek

  • pęczek zielonej cebulki lub szczypiorku

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Apetyczne nadziewane ciasto krok po kroku

Mąkę na ciasto przesiej do dużej miski, dodaj do niej 1 łyżeczkę soli, oba składniki wymieszaj . W zawartości miski zrób niewielkie wgłębienie i wlej do niego połowę ilości wody . Delikatnie połącz składniki za pomocą drewnianej łyżki. Następnie dolej pozostały płyn i całość wyrób na gładkie ciasto początkowo w misce, a następnie na podsypanym mąką blacie .

Gotowe ciasto uformuj w kulę i włóż z powrotem do naczynia . Przykryj je folią spożywczą. Następnie odstaw na ok. 10 minut na bok, aby odpoczęło .

Po upływie tego czasu wyjmij ciasto z miski, podsyp je mąką i ponownie zagnieć . Podziel je na 2 części, uformuj każdą z nich w walec i podziel go na 16-18 równych części . Na koniec każdej z nich nadaj kształt niewielkiej kulki .

Do naczynia żaroodpornego wlej 1 szklankę roztopionego masła . Każdą kuleczkę z ciasta rozpłaszcz w palcach na gruby placek . Powstałe w ten sposób krążki układaj w tłuszczu jeden obok drugiego . Na koniec naczynie przykryj folią i dostaw na ok. 60 minut .

W międzyczasie przygotuj nadzienie do ciasta . Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę . Cebulkę opłucz, drobno posiekaj i podsmaż na patelni na rozgrzanym oleju do momentu, aż zmięknie . Oba składniki farszu wymieszaj ze sobą, przyprawiając je solą i pieprzem .

Po upływie godziny każdy kawałek ciasta rozciągnij na blacie rękoma na cieniutki płat , a następnie nakładaj na niego porcję farszu i zawijaj jak gołąbki . Gotowe zawiniątka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Czynność powtarzaj do momentu wykorzystania wszystkich składników .

Piekarnik nagrzej do 200 stopni . Faszerowane ciasto piecz przez 30-35 minut, aż ładnie się zarumieni . Gotową przekąskę możesz jeść od razu, odgrzać za jakiś czas lub pałaszować na zimno . Z zaledwie 2 składników możesz przyrządzić wyśmienite bezmięsne kotlety . Przed przygotowaniem posiłku upewnij się co do świeżości jajek .

Canva / Krigerix
Canva / Krigerix

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YouTube Przepisy od Olgi

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy