Smakosze.pl Przepisy Zalewam śmietaną łososia. Ten patent z Internetu jest od lat hitem w moim domu
youtube.com/@smacznytv

Zalewam śmietaną łososia. Ten patent z Internetu jest od lat hitem w moim domu

4 lutego 2024

Na naszych stołach zdecydowanie zbyt często zjawiają się ryby. Ten przepis to wspaniały punkt wyjścia, by to zmienić. Jest niezwykle prosty, a efektem jest wyśmienity obiad z kilku podstawowych składników.

Dobroczynny łosoś

Trzeba przyznać, że czasem kupowanie ryb w naszych sklepach to loteria. Nie zawsze wiadomo, jakie gatunki akurat będą dostępne. Jednym z niewielu pewniaków jest łosoś. Da się go spotkać wyjątkowo często, w dużych i małych tuszach.

Pamiętajmy, by sięgać po ryby możliwie często. Jest świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B i licznych mikroelementów, a przede wszystkim kwasów omega . Tymczasem Polacy jedzą ryb za mało i coraz mniej. Ten przepis może pomóc to zmienić. Obsmażamy w nim łososia na patelni, a następnie dusimy pod pierzyną z warzyw.

smażenie łososia
youtube.com/@smacznytv
Takie paluchy z ciasta francuskiego i boczku zrobię na ostatki. Są idealne na imprezy

Smażony łosoś na obiad

Ten pyszny, soczysty kawałek łososiowej tuszki w szpinaku i warzywach pasuje doskonale do klasycznego zestawu obiadowego z ryżem lub np. frytkami i surówką. Kanał Smaczny.tv, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu, poleca do niego duszony ryż z cebulą i marchewką.

Składniki

  • ¾ kg surowego fileta z łososia
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • ¼ kg pieczarek
  • 150 ml śmietany 12%
  • 100 g świeżego szpinaku
  • Pół pęczka natki pietruszki
  • 1 cytryna
  • Sól, pieprz, olej do smażenia

Duszony łosoś ze szpinakiem i pieczarkami

Filet z łososia kroimy na porcje i oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy go ze wszystkich stron na patelni , aż będzie lekko rumiany, i zdejmujemy na talerz.

Na głęboką patelnię wrzucamy posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy posiekany boczek, pokrojone w plasterki pieczarki i szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem, smażymy chwilę i dolewamy pół szklanki wody. Dusimy, od czasu do czasu mieszając. Kiedy pieczarki będą zaczynały się robić miękkie, zalewamy całość śmietaną, przyprawiamy solą i pieprzem i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

W sosie układamy plasterki cytryn, a następnie filety z łososia. Zwiększamy moc palnika i dusimy przez 10 minut pod przykryciem . Sos wykładamy łyżką na talerze, a na nim układamy po porcji łososia.

Wypróbuj też przepisy na odchudzającą sałatkę i aromatyczną pieczoną pierś z kurczaka .

Łosoś na warzywach
youtube.com/@smacznytv
Uwielbiam robić ten przysmak bez mąki i cukru. Wszyscy się nim zajadają
Jak zrobić taką turecką przekąskę? Potrzebujesz 3 produktów
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy