Takie paluchy z ciasta francuskiego i boczku zrobię na ostatki. Są idealne na imprezy
Powiedzieć o tym przepisie, że jest błyskawiczny, to nic nie powiedzieć. Przygotowanie przekąsek na imprezę z recepturami takimi jak ta na paluchy z szynką i serem z ciasta francuskiego to czysta przyjemność.
Paluchy z ciasta francuskiego
Jest wiele łatwych przepisów na świecie, ale ten zaskakuje mnie za każdym razem. Dziś, kiedy ciasto francuskie można kupić gotowe w estetycznym ruloniku, wszystkie składniki na tę przekąskę czekają w lokalnym spożywczaku.
Przygotowanie zaś jest, chciałoby się powiedzieć, jeszcze prostsze. Wystarczy dwa razy złożyć, dwa razy ułożyć, raz pokroić i wstawić do piekarnika. A tak przy okazji: jest to dodatkowo niedroga przekąska, która – jak przystało na ciasto francuskie – wygląda niezwykle efektownie.
Te roladki są hitem każdych imienin. Przepis dostałem od wujka kucharzaPieczemy imprezowe paluchy
Jedyną zagwozdką w wypadku tej przekąski może być to, jakich przypraw użyć do startego sera. Proponujemy tu wersję nieco włoską, ale kanał kulinarny Freefood, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego tekstu, sugeruje użycie papryki w proszku, co może być ciekawą wariacją.
Składniki
- Arkusz ciasta francuskiego
- 150 g żółtego sera
- 1 opakowanie (6-8 plastrów) wędzonego boczku
- 1 jajko
- Sól, pieprz
- Przyprawy, np. zioła prowansalskie, czosnek suszony, mieszanka z suszonymi pomidorami
Pieczone paluchy z boczkiem i serem
Ciasto francuskie rozkładamy i połowę posypujemy równomiernie startym żółtym serem. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz suszonym czosnkiem i mieszanką z suszonymi pomidorami lub ziołami prowansalskimi.
Arkusz składamy, by ser znalazł się pod kolejną warstwą ciasta. Na wierzchu układamy równolegle plastry wędzonego boczku.
Potrawę przekrawamy wzdłuż przerw między plastrami boczku. Tak powstają cienkie paski z dwóch warstw ciasta, sera i plastra boczku. Każdy taki pasek unosimy łapiąc za końce i przekręcamy 2-3 razy, tworząc formę podobną do makaronu świderka. Paluchy układamy na blasze wyściełanej papierem do pieczenia.
Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy, aż paluchy będą apetycznie rumiane.
Wypróbuj też przepis na faworki z 1931 roku i porównaj go z faworkami siostry Anieli.