Jak zrobić taką turecką przekąskę? Potrzebujesz 3 produktów
Ta turecka przekąska zachwyca soczystym kolorem i znakomity smakiem. Prezentuje się znakomicie, a możesz przyrządzić ją w prosty sposób. Potrzebujesz tylko tych 3 produktów. Być może masz je nawet w swojej kuchni.
Turecki przysmak z łatwo dostępnych produktów
Przepis na turecką przekąskę, który chcę polecić, jest wart wypróbowania. Apetyczna przekąska nie tylko kusi soczystym pomarańczowym kolorem. Bardzo dobrze też smakuje i co najważniejsze, jest prosta w przygotowaniu. Ten słodki rarytas zrobisz z 3 łatwo dostępnych produktów. Być może te produkty właśnie masz w swojej kuchni. Do przygotowania tureckiej przekąski potrzebujesz marchewki, cukru i skrobi kukurydzianej.
Marchewka jest również bardzo lubiana w kuchni polskiej. To warzywo dostarcza witamin z grupy B, witaminy C i A. Warto pamiętać, że jedzenie marchewki poprawia wzrok, wspiera układ odpornościowy, poprawia trawienie i chroni przed zachorowaniem na niektóre nowotwory. Dlatego zrób tę turecką przekąskę i ciesz się smakiem oraz dobrym zdrowiem.
Doktor dietetyki wszedł do Lidla i wybrał 5 zdrowych produktów. Niektórzy mogą się zdziwićJak zrobić turecką przekąskę?
Składniki:
- 3 marchewki
- ½ szklanki cukru
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej
Składniki do dekoracji:
- pistacje
- wiórki kokosowe
Przygotowanie przekąski zacznij od pokrojenia marchewek w plasterki i wrzucenia ich do garnka. Wlej 2 szklanki wody i gotuj, aż marchewka będzie miękka. Następnie wyjmij ją, zostaw do ostudzenia i zblenduj na gładką masę.
Przełóż masę marchewkową na patelnię i wsyp cukier. Rozmieszaj skrobię kukurydzianą w pół szklanki wody. Wymieszaj i wlej na patelnię. Gotuj na średnim ogniu, aż zgęstnieje. Przełóż do foremki, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 3 godziny.
Przekąska turecka z 3 produktów w Twoim domu
Po upływie tego czasu wyjmij przekąskę z lodówki, wyłóż na talerz i posyp wiórkami kokosowymi. Udekoruj pistacjami i pokrój w kostkę. Przekąska jest gotowa do podania. Ma delikatny słodki smak i pięknie prezentuje się na talerzu.
Soczysty pomarańczowy kolor przyciąga wzrok i sprawia, że ma się ochotę skosztować tego przysmaku. Turecka przekąska jest prosta do zrobienia, a produkty do jej przygotowania masz w swojej kuchni. Marchewka, cukier i skrobia kukurydziana dają pyszny efekt. Pisaliśmy o tym, jak zrobić gofry z ziemniaków. Podawaliśmy też przepis na znakomitą rozgrzewającą zupę na zimę.
Źródło: YouTube/@nigarin_nefis_mutfagi
Zdjęcia: screen YouTube/@nigarin_nefis_mutfagi