Smakosze.pl Przepisy Zamiast cukinii dodaję do leczo ten składnik. Danie wychodzi perfekcyjnie za każdym razem
Fot. YouTube/Uwaga Babcia Gotuje

Zamiast cukinii dodaję do leczo ten składnik. Danie wychodzi perfekcyjnie za każdym razem

2 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Każdy zna przepis na klasyczne leczo. Wiele osób nie wyobraża sobie tego dania bez dodatku cukinii. Ja jednak zastępuję ją innym składnikiem, który smakuje mi w potrawie dużo bardziej. W poniższym tekście zdradzam, o co chodzi.

Leczo, czyli ulubione danie wszystkich

Leczo jest lekkim, warzywnym daniem, które latem uwielbia prawie każdy z nas. Jego smak potrafi zachwycić tak bardzo, że nigdy nie kończy się na jednej porcji. To klasyczne danie przygotowuje się z warzyw z dodatkiem mięsa lub kiełbasy. Czy da się jednak zrobić smaczne leczo bez cukinii?

Leczo pochodzi w rejonu Węgier. Co ciekawe, tamtejszy tradycyjny przepis cukinii w ogóle nie zawiera. Ja także z niej zrezygnowałem, ale pozwoliłem sobie na zastąpienie jej czymś innym. Składnik może zaskakiwać, ale gwarantuję, ze warto go uwzględnić.

pieczarki.jpg
Fot. YouTube/Uwaga Babcia Gotuje
Poszedł do baru mlecznego i zamówił kotleta. Po 1 kęsie od razu powiedział, co myśli

Leczo bez cukinii, ale z tym składnikiem

Jak już wiesz, leczo tym razem przygotujemy bez cukinii. Zamiast niej dodamy pieczarki, które zagwarantują nowy i po prostu pyszny smak. Niezbędne są także inne składniki, które stworzą całe danie, dlatego żadnego z nich nie pomijaj. Wszystkie produkty umieszczono na liście poniżej. Zdjęcia umieszczone w artykule pochodzą z kanału Uwaga Babia Gotuje , który znajduje się na YouTubie.

Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 1 kg pomidorów
  • 800 g papryki
  • 600 g kiełbasy
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki lubczyku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 250 ml wody
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • pieprz
  • sól

Przepis na leczo

Papryki umyj i oczyść, a później pokrój je w kostkę. Obrane pieczarki pokrój w pół plastry. Cebule drobno posiekaj w drobną kostkę. Pomidory sparz we wrzątku, a później obierz je ze skóry i pokrój na kawałki.

W ganku rozgrzej olej. Podsmaż na nim pokrojone cebule. Po chwili dodaj drobno posiekany czosnek oraz pieczarki. Smaż je przez około 4 minuty.

Następnie dodaj pokrojoną paprykę wraz z przyprawami. Wymieszaj. Wlej szklankę wody i duś pod przykryciem, do momentu zmięknięcia warzyw.

W międzyczasie pokrój w półplasterki kiełbasę i obsmaż ją na osobnej patelni. Na koniec dodaj ją razem z przecierem pomidorowym i pomidorami do garnka. Całość ponownie wymieszaj i duś pod przykryciem przez 10 minut.

Po tym czasie leczo jest gotowe, wystarczy podać na obiad i przekonać się o jego wyjątkowym smaku. Sprawdź przepis na zapiekankę z ziemniaków oraz sprawdź, co dodać do jajecznicy, aby była puszysta .

le czo.jpg
Fot. YouTube/Uwaga Babcia Gotuje
Ten sernik na zimno robię z dodatkiem mleka skondensowanego. Nie ma lepszego deseru na ciepłe dni
Od znajomej kucharki mam przepis na najlepsze mielone. Wystarczy zastąpić bułkę tym składnikiem
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy