Zamiast cukinii dodaję do leczo ten składnik. Danie wychodzi perfekcyjnie za każdym razem
Każdy zna przepis na klasyczne leczo. Wiele osób nie wyobraża sobie tego dania bez dodatku cukinii. Ja jednak zastępuję ją innym składnikiem, który smakuje mi w potrawie dużo bardziej. W poniższym tekście zdradzam, o co chodzi.
Leczo, czyli ulubione danie wszystkich
Leczo jest lekkim, warzywnym daniem, które latem uwielbia prawie każdy z nas. Jego smak potrafi zachwycić tak bardzo, że nigdy nie kończy się na jednej porcji. To klasyczne danie przygotowuje się z warzyw z dodatkiem mięsa lub kiełbasy. Czy da się jednak zrobić smaczne leczo bez cukinii?
Leczo pochodzi w rejonu Węgier. Co ciekawe, tamtejszy tradycyjny przepis cukinii w ogóle nie zawiera. Ja także z niej zrezygnowałem, ale pozwoliłem sobie na zastąpienie jej czymś innym. Składnik może zaskakiwać, ale gwarantuję, ze warto go uwzględnić.
Leczo bez cukinii, ale z tym składnikiem
Jak już wiesz, leczo tym razem przygotujemy bez cukinii. Zamiast niej dodamy pieczarki, które zagwarantują nowy i po prostu pyszny smak. Niezbędne są także inne składniki, które stworzą całe danie, dlatego żadnego z nich nie pomijaj. Wszystkie produkty umieszczono na liście poniżej. Zdjęcia umieszczone w artykule pochodzą z kanału Uwaga Babia Gotuje , który znajduje się na YouTubie.
Składniki:
- 500 g pieczarek
- 1 kg pomidorów
- 800 g papryki
- 600 g kiełbasy
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki lubczyku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 250 ml wody
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- pieprz
- sól
Przepis na leczo
Papryki umyj i oczyść, a później pokrój je w kostkę. Obrane pieczarki pokrój w pół plastry. Cebule drobno posiekaj w drobną kostkę. Pomidory sparz we wrzątku, a później obierz je ze skóry i pokrój na kawałki.
W ganku rozgrzej olej. Podsmaż na nim pokrojone cebule. Po chwili dodaj drobno posiekany czosnek oraz pieczarki. Smaż je przez około 4 minuty.
Następnie dodaj pokrojoną paprykę wraz z przyprawami. Wymieszaj. Wlej szklankę wody i duś pod przykryciem, do momentu zmięknięcia warzyw.
W międzyczasie pokrój w półplasterki kiełbasę i obsmaż ją na osobnej patelni. Na koniec dodaj ją razem z przecierem pomidorowym i pomidorami do garnka. Całość ponownie wymieszaj i duś pod przykryciem przez 10 minut.
Po tym czasie leczo jest gotowe, wystarczy podać na obiad i przekonać się o jego wyjątkowym smaku. Sprawdź przepis na zapiekankę z ziemniaków oraz sprawdź, co dodać do jajecznicy, aby była puszysta .