Od znajomej kucharki mam przepis na najlepsze mielone. Wystarczy zastąpić bułkę tym składnikiem
Tak przyrządzone kotlety mielone zwykło się nazywać kotletami po królewsku. W przepisie tym zastępujemy bułkę ziarnami, które sprawiają, że danie jest zdrowsze i bardziej tolerancyjne dla wszystkich żołądków.
Mielone z siemieniem lnianym
Bułka to niezbędny element klasycznych kotletów mielonych. Przeważnie dodajemy ją do mięsa w dwóch postaciach: jako bułkę tartą, która związuje mięso i jako całe kawałki wymoczone w mleku i odciśnięte – te z kolei mają masę rozluźniać i czynić bardziej soczystą.
Niestety, bułka nie jest przyjaciółką ani diety, ani wszystkich żołądków. Osoby starające się ograniczać gluten albo w ogóle eliminować węglowodany mogą więc sięgnąć po kotlety po królewsku. Zamiast bułki dodajemy w nich siemię lniane.
Kiszę to warzywo zamiast ogórków. Jest idealne do kanapekKotlety mielone – co zamiast bułki?
Siemię lniane zamiast węglowodanów dostarcza nam moc kwasów omega. Często zaleca się je jako zbawienne dla krążenia i układu moczowego, a także w chorobach żołądka. Ma też właściwości przeciwutleniające. Słowem – samo zdrowie. Siemię lniane do tego przepisu można kupić już zmielone albo zmielić je samemu, np. w blenderze, na proszek.
Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 1 szklanka siemienia lnianego (przed zmieleniem) lub ¾ zmielonego
- 1 cebula
- 1 jajko
- 100 g masła
- Sól, pieprz, tłuszcz do smażenia
Smażymy kotlety bez bułki tartej
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni na łyżce oleju, aż będzie miękka i szklista. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia.
Zmielone siemię lniane dzielimy na dwie części. Jedną z nich dodajemy do mięsa mielonego i razem z podsmażoną cebulą i wybitym jajkiem, w misce, wyrabiamy na gładką masę. Przyprawiamy ją solą i pieprzem.
Z mięsnej masy formujemy kotlety. Drugą połowę siemienia wysypujemy na talerzyk i używamy jej jako panierki do kotletów. Mięso obtaczamy dokładnie w zmielonych ziarnach.
Kotlety mielone smażymy na rozgrzanej patelni, przewracając na drugą stronę, aż staną się rumiane. Po usmażeniu wyjmujemy je na ręcznik papierowy, by odciągnął nadmiar tłuszczu.
Wypróbuj też przepisy na surówkę z młodej kapusty i doskonałe gołąbki.