Zapomnij o bułce tartej. Fasolka szparagowa posypana tym składnikiem smakuje 100 razy lepiej
Cały rok czekamy, by cieszyć się smakiem fasoki szparagowej. Przeważnie podajemy ją z bułką tartą i masłem. Nie jest to najzdrowszy dodatek, dlatego warto zastąpić go innym. Z nim fasolka jest pyszna i wartościowa.
Fasolka szparagowa z wartościowym dodatkiem
Fasolka szparagowa jest smacznym dodatkiem do dań obiadowych, sałatek i bywa jadana sama. Przeważnie podajemy ją z masłem i bułką tartą . To bardzo popularna i lubiana wersja, jednak do najzdrowszych nie należy. Czym można zastąpić bułkę tartą? Warto podawać fasolkę szparagową z dodatkiem sezamu .
W taki sposób mogą ją jeść osoby z nietolerancją glutenu i nabiału. Sezam bogaty jest w błonnik oraz takie minerały jak: żelazo, fosfor, miedź, cynk i selenu. Sezam świetnie wpływa na kondycję włosów i paznokci. Jak przyrządzić fasolkę szparagową z sezamem. Poniżej zamieszczamy przepis .
Jak zrobić fasolkę szparagową z sezamem?
Składniki:
- ½ kg fasolki szparagowej
- 1 łyżka oliwy
- 3 łyżki sezamu
- sól
Przygotowanie dania zacznij od obcięcia końcówek fasolki i umycia jej. Warzywo wrzuć do gotującej się i osolonej wody . Gotuj, aż fasolka szparagowa będzie miękka. Następnie odcedź ją i zostaw w garnku.
Podawaj z odrobiną oleju i sezamem. Możesz doprawić solą do smaku . Będzie idealna do obiadu , ale też zjesz ją samą ze smakiem.
Fasolka szparagowa z sezamem najlepsza
Fasolka szparagowa z sezamem ma wyjątkowy smak. Jest on lekko orzechowy i świetnie pasuje do tego warzywa. Warto przyrządzić fasolkę z tym zdrowym i smacznym dodatkiem . Będzie dużo lepsza od tej z dodatkiem masła i bułki tartej.
Tak podana fasolka ma mniej kaloryczna i jest bardziej wartościowa . Wypróbuj ten przepis i zrób fasolkę szparagową inaczej niż zwykle. Pisaliśmy o tym, jak zrobić dżem truskawkowy bez cukru. Podawaliśmy przepis na ogórki kiszone z aromatyczną przyprawą.
Źródło: nietracczasunagotowanie.blogspot.com.pl