Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o bułce tartej. Fasolka szparagowa posypana tym składnikiem smakuje 100 razy lepiej
Fot. Canva/supermincy

Zapomnij o bułce tartej. Fasolka szparagowa posypana tym składnikiem smakuje 100 razy lepiej

19 maja 2024

Cały rok czekamy, by cieszyć się smakiem fasoki szparagowej. Przeważnie podajemy ją z bułką tartą i masłem. Nie jest to najzdrowszy dodatek, dlatego warto zastąpić go innym. Z nim fasolka jest pyszna i wartościowa.

Fasolka szparagowa z wartościowym dodatkiem

Fasolka szparagowa jest smacznym dodatkiem do dań obiadowych, sałatek i bywa jadana sama. Przeważnie podajemy ją z masłem i bułką tartą . To bardzo popularna i lubiana wersja, jednak do najzdrowszych nie należy. Czym można zastąpić bułkę tartą? Warto podawać fasolkę szparagową z dodatkiem sezamu .

W taki sposób mogą ją jeść osoby z nietolerancją glutenu i nabiału. Sezam bogaty jest w błonnik oraz takie minerały jak: żelazo, fosfor, miedź, cynk i selenu. Sezam świetnie wpływa na kondycję włosów i paznokci. Jak przyrządzić fasolkę szparagową z sezamem. Poniżej zamieszczamy przepis .

sezam
Fot. Canva/PublicDomainPictures
Żadne ogórki, żadna kapusta. W sezonie robię kiszony agrest, rodzina za nim przepada

Jak zrobić fasolkę szparagową z sezamem?

Składniki:

  • ½ kg fasolki szparagowej
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 łyżki sezamu
  • sól

Przygotowanie dania zacznij od obcięcia końcówek fasolki i umycia jej. Warzywo wrzuć do gotującej się i osolonej wody . Gotuj, aż fasolka szparagowa będzie miękka. Następnie odcedź ją i zostaw w garnku.

Podawaj z odrobiną oleju i sezamem. Możesz doprawić solą do smaku . Będzie idealna do obiadu , ale też zjesz ją samą ze smakiem.

Fasolka szparagowa z sezamem najlepsza

Fasolka szparagowa z sezamem ma wyjątkowy smak. Jest on lekko orzechowy i świetnie pasuje do tego warzywa. Warto przyrządzić fasolkę z tym zdrowym i smacznym dodatkiem . Będzie dużo lepsza od tej z dodatkiem masła i bułki tartej.

Tak podana fasolka ma mniej kaloryczna i jest bardziej wartościowa . Wypróbuj ten przepis i zrób fasolkę szparagową inaczej niż zwykle. Pisaliśmy o tym, jak zrobić dżem truskawkowy bez cukru. Podawaliśmy przepis na ogórki kiszone z aromatyczną przyprawą.

fasolka szparagowa
Fot. Canva/KatarzynaBialasiewicz

Źródło: nietracczasunagotowanie.blogspot.com.pl

Henia pokazała swój sposób na chlebek z patelni. Na śniadanie nie ma niczego lepszego
Siekam, a potem sypię do mizerii. W tej wersji smakuje mi najlepiej
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy