Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o dodawaniu cebuli. Teraz do smażonej wątróbki dodaje się inne składniki
canva/Yana Gayvoronskaya

Zapomnij o dodawaniu cebuli. Teraz do smażonej wątróbki dodaje się inne składniki

8 września 2022

Smażona wątróbka ma wielu amatorów. Zazwyczaj do jej przyrządzenia wykorzystujemy cebulę. Warto zamienić ją na dwa inne produkty, które równie dobrze wydobędą delikatny smak drobiowych podrobów. Czosnek i sok z cytryny nadadzą daniu przyjemnego aromatu i sprawią, że będzie rozpływać się w ustach. Spróbujecie?

Wątróbka drobiowa obfituje w wiele cennych składników odżywczych. Przyrządzona z aromatycznym czosnkiem i sokiem z cytryny jest delikatna i pełna smaku. Jeżeli szukaliście nowego pomysłu na podanie podrobów — ten patent z pewnością wam się spodoba. Tak pysznego dania dawno nie jedliście.

Przepis na wyśmienitą smażoną wątróbkę

Składniki:

  • 75 dag wątróbki drobiowej

  • 10-12 ząbków czosnku

  • 1 szklanka drobiowego bulionu

  • 5-6 łyżek świeżo wyciśniętego soku z cytryny

  • olej rzepakowy do smażenia

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • posiekana natka pietruszki do podania

Jak przyrządzić smażoną wątróbkę bez cebuli?

Zaczynamy od oczyszczenia i pokrojenia wątróbki na niezbyt duże kawałki. Czosnek pozbawiamy łupiny i siekamy. Wyciskamy też sok z cytryny. Na dobrze rozgrzanym oleju delikatnie podsmażamy czosnek.

Po chwili wrzucamy wątróbkę i zrumieniamy ją na średnim ogniu, pilnując, by nie spalić czosnku. Zmniejszamy moc palnika i wlewamy bulion wraz z sokiem z cytryny. Przykrywamy nieco patelnię i dusimy danie do czasu, aż sos na patelni nieco się zagęści.

Po około 7 minutach smażona wątróbka powinna być gotowa. Podajemy ją z cząstkami cytryny oraz ziemniakami lub ryżem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki dla lepszego smaku.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na dania z podrobami. Szczególnie polecamy pyszny patent na delikatne ozorki w chrzanowym sosie . Być może też skusi was zupa pomidorowa na serduszkach .

Smażona wątróbka jest pyszna
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy