Zapomnij o dodawaniu cebuli. Teraz do smażonej wątróbki dodaje się inne składniki
Smażona wątróbka ma wielu amatorów. Zazwyczaj do jej przyrządzenia wykorzystujemy cebulę. Warto zamienić ją na dwa inne produkty, które równie dobrze wydobędą delikatny smak drobiowych podrobów. Czosnek i sok z cytryny nadadzą daniu przyjemnego aromatu i sprawią, że będzie rozpływać się w ustach. Spróbujecie?
Wątróbka drobiowa obfituje w wiele cennych składników odżywczych. Przyrządzona z aromatycznym czosnkiem i sokiem z cytryny jest delikatna i pełna smaku. Jeżeli szukaliście nowego pomysłu na podanie podrobów — ten patent z pewnością wam się spodoba. Tak pysznego dania dawno nie jedliście.
Przepis na wyśmienitą smażoną wątróbkę
Składniki:
-
75 dag wątróbki drobiowej
-
10-12 ząbków czosnku
-
1 szklanka drobiowego bulionu
-
5-6 łyżek świeżo wyciśniętego soku z cytryny
-
olej rzepakowy do smażenia
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
posiekana natka pietruszki do podania
Jak przyrządzić smażoną wątróbkę bez cebuli?
Zaczynamy od oczyszczenia i pokrojenia wątróbki na niezbyt duże kawałki. Czosnek pozbawiamy łupiny i siekamy. Wyciskamy też sok z cytryny. Na dobrze rozgrzanym oleju delikatnie podsmażamy czosnek.
Po chwili wrzucamy wątróbkę i zrumieniamy ją na średnim ogniu, pilnując, by nie spalić czosnku. Zmniejszamy moc palnika i wlewamy bulion wraz z sokiem z cytryny. Przykrywamy nieco patelnię i dusimy danie do czasu, aż sos na patelni nieco się zagęści.
Po około 7 minutach smażona wątróbka powinna być gotowa. Podajemy ją z cząstkami cytryny oraz ziemniakami lub ryżem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki dla lepszego smaku.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na dania z podrobami. Szczególnie polecamy pyszny patent na delikatne ozorki w chrzanowym sosie . Być może też skusi was zupa pomidorowa na serduszkach .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Prosty przepis na znakomity dżem z aronii. Wystarczą zaledwie 2 składniki
-
Pożywny koktajl z selerem naciowym. Cudowna mikstura dla zdrowia i urody
-
Jak zrobić gołąbki bez zawijania? Maryla zdradza swój prosty sposób
Źródło: beszamel.se