Jak zrobić gołąbki bez zawijania? Maryla zdradza swój prosty sposób
Gołąbki są jednym z często goszczących na naszych stołach dań. Przygotowanie ich w piekarniku i bez zawijania w kapustę zajmie wam znacznie mniej czasu, a danie będzie równie smaczne. Patent Maryli jest niezawodny. Spróbujcie?
Nie ma chyba smakosza, który odmówiłby sobie dobrych gołąbków. Kultowe danie warto przyrządzić z pominięciem zawijania mięsa w liście kapusty — wystarczy poszatkować warzywo, dodać je do farszu i uformować kotlety. Będzie równie pysznie, a pracy zdecydowanie mniej. Skusicie się?
Przepis na wyśmienite gołąbki bez zawijania
Składniki:
500 g wieprzowego mięsa mielonego
pół większej białej kapusty
100 g białego ryżu
1 średnia cebula
2 średnie jaja
500 g przecieru pomidorowego
1 szklanka bulionu warzywnego
pół łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie gołąbków bez zawijania
Ryż płuczemy i gotujemy w osolonym wrzątku przez 10 minut. Odcedzamy go i studzimy. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Szklimy na dobrze rozgrzanym oleju. Kapustę oczyszczamy z zewnętrznych liści i szatkujemy, uprzednio usuwając głąb i twarde kawałki.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. W dużej misce łączymy mięso mielone, chłodny ryż, cebulkę oraz kapustę. Wbijamy jaja i doprawiamy masę słodką papryką, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wyrabiamy ją, po czym formujemy owalne kotlety i podsmażamy je do zrumienienia.
Przenosimy mięso do naczynia żaroodpornego i zalewamy wcześniej podgrzanym wraz z bulionem i doprawionym oregano przecierem pomidorowym, tak by całość przykryć. Pieczemy około 40 minut. Podajemy z chlebem lub ziemniakami. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na dania obiadowe. Szczególnie polecamy kotlety z selera oraz pyszne pulpety z kaszy gryczanej i pieczarek. Jarskie dania są świetną alternatywą klasyki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Chrupiące placki ziemniaczane z cukinią. Biją na głowę klasyczne
Rozpływające się w ustach bitki wołowe. 2 sekrety zapewniają im cudowną miękkość