Zapomnij o jajkach. Najlepsze naleśniki zrobisz z 3 składników
Naleśniki bez jajek są puszyste, delikatne i przygotujesz je wyłącznie z 3 składników. Gdy mąka zupełnie się rozpuści, a ciasto będzie lejące, usmaż placki na patelni na złoty kolor. Gotowe naleśniki podaj z dżemem, cukrem lub przygotuj wytrawny farsz. Będą przepyszne.
Naleśniki na słodko, czy wytrawnie?
Przepis na naleśniki bez jajek jest przepisem podstawowym. Ciasto składa się wyłącznie z trzech składników: mąki, mleka i niewielkiej ilości tłuszczu. Polecam roztopione masło, ponieważ wtedy usmażone placki nabiorą delikatnego, maślanego aromatu. Możesz wykorzystać również olej.
Jeśli chcesz usmażyć naleśniki bez jajek na słodko, do ciasta wsyp opakowanie cukru z wanilią. Naleśniki będą miały przyjemny, waniliowy smak Usmażone placki podaj z owocami, cukrem pudrem lub domowymi przetworami, np. dżemem truskawkowym.
Jeśli naleśniki bez jajek mają być wytrawne, do ciasta wsyp szczyptę soli. Polecam dodać również szczyptę suszonego oregano i bazylii . Takie naleśniki doskonale sprawdzą się do farszu z kurczakiem i szpinakiem, fetą, pieczarkami.
Naleśniki bez jajek. W sam raz na szybki i sycący posiłek
Składniki:
- 1,5 szklanki mleka
- szklanka mąki
- 2 łyżki roztopionego masła lub oleju rzepakowego
Jak zrobić puszyste naleśniki? Podaj je z ulubionymi dodatkami, a każdy zje je ze smakiem
Mąkę wsyp do miski. Wlej mleko, roztopione masło lub olej i miksuj na średnich obrotach. Gdy ciasto będzie miało idealną, lejącą konsystencję, a mąka dobrze się rozpuści, zacznij smażenie.
Naleśniki z dodatkiem tłuszczu możesz smażyć na suchej, teflonowej patelni. Możesz wlać na nią również odrobinę oleju. Naleśniki smaż kilka minut na stronę, do uzyskania złotego koloru i podaj z ulubionymi dodatkami.
Przygotuj również racuchy według przepisu siostry Anieli oraz przepyszne placki twarogowe . Słodki podwieczorek będzie gotowy błyskawicznie.