Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o japońskim. Makowiec włoski od Heni jest 100 razy lepszy
makowiec
YouTube/ @HeniaFoks

Zapomnij o japońskim. Makowiec włoski od Heni jest 100 razy lepszy

4 grudnia 2024

Makowiec włoski to właściwie bliski krewny tego, który nazywamy japońskim. Łączy je między innymi fakt, że ciasto takie nie ma żadnego spodu, a składa się wyłącznie z masy makowej. Oba łączy też to, że są pyszne i łatwe w przygotowaniu.

Makowiec na święta

Jak przystało na makowiec włoski , ciasto to składa się z orzechów włoskich w masie makowej. Deser wychodzi jednak zupełnie inny od tych, do których przywykliśmy. Na naszych stołach w święta lądują często ciasta z masą makową będącą farszem drożdżowego ciasta .

W makowcach tego typu, jak włoski czy japoński, jest nieco inaczej. Masie makowej nie towarzyszy tu nic prócz polewy . W zamian, dodajemy jajka bezpośrednio do niej, dzięki czemu jemy praktycznie upieczony mak. Dzięki czemu ciasto jest wilgotne i słodkie.

składniki na makowiec
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl
Biorę mięso z kurczaka i wbijam w nie widelec. Tak przydatnej sztuczki kuchennej dawno nie widziałam

Ciasto z makiem

Henia Foks proponuje makowiec włoski na święta serwować pokryte powidłami i posypane wiórkami kokosowymi. Jakaś polewa jest mu zdecydowanie potrzebna, może to jednak być jeden z wielu wariantów. Można wykończyć ciasto tabliczką czekolady rozpuszczoną z 30 ml śmietanki. Można przygotować też masę z mascarpone, wszystko zaś wykończyć posypką.

Składniki

  • 850 g masy makowej z puszki
  • 500 ml mleczka kokosowego
  • 300 g rozłupanych orzechów włoskich
  • 2 niesłodzone budynie waniliowe
  • 4 duże jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Polewa i posypka – np. konfitury, mascarpone, polewa czekoladowa i wiórki kokosowe, starta czekolada lub cukrowa posypka

Makowiec włoski

Do misy robota wykładamy masę makową. Dodajemy mleczko kokosowe i jajka. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy proszek do pieczenia i budyń i wszystko mieszamy na wolniejszych obrotach.

Połowę orzechów siekamy dość grubo. Drugą połowę mielimy. Obie porcje wrzucamy do misy i mieszamy łopatką.

Dużą formę do pieczenia wykładamy na dnie papierem. Wylewamy masę makową . Makowiec włoski wypiekamy przez ok. 70 minut w temperaturze 180 stopni . Deser dekorujemy po wystudzeniu i odstawiamy do lodówki.

Wypróbuj też przepisy na orzechowiec z miodem i dowiedz się więcej o matchy .

upieczony makowiec
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl
Zakazana ryba na święta. Nie kupuj jej, jest niezwykle szkodliwa
Zaczęło się w Dino z samego rana. Poszukiwany produkt za pół ceny, jest tylko 1 warunek
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Z wykształcenia antropolog kulturowym zawodu dziennikarz, a prywatnie miłośnik kuchni i kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych i drukowanych magazynach. Publikował w prasie business/lifestyle, periodykach literackich, małych i dużych portalach oraz blogu „Smak Nabyty”. Autor książki “Nienaganny. Biografia męskiego wizerunku” oraz współautor “Sztuka życia dla mężczyzn”

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl