Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Biorę mięso z kurczaka i wbijam w nie widelec. Tak przydatnej sztuczki kuchennej dawno nie widziałam
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 04.12.2024 11:47

Biorę mięso z kurczaka i wbijam w nie widelec. Tak przydatnej sztuczki kuchennej dawno nie widziałam

kurczak
Fot. YouTube/WebspoonPL

Po mięso z kurczaka często sięgamy w kuchni. Jednak zanim przyrządzimy z niego smaczną potrawę, musimy zrobić jedno. Dzięki tej przydatnej sztuczce nasze danie nie będzie żylaste i suche. Apetyczne kąski już wkrótce trafią na stół. 

Mięso kurczaka z niemiłymi niespodziankami

Mięso z kurczaka smakuje w formie kotletów drobiowych, czy dania duszonego z warzywami. Pasuje do zapiekanek i cieszy się dużą popularnością. Pierś z kurczaka daje nam dużo kulinarnych możliwości. Jednak ma też jedną wadę. To ścięgna, które znajdują się w mięsie.

Takie białe włókna nie wyglądają apetycznie i nie zachęcają do jedzenia. Dlatego musimy się ich pozbyć. Jeśli tego nie zrobimy, ścięgna mogą przeszkadzać w jedzeniu. Sprawiają, że mięso jest nie dobre, żylaste i niesmaczne. Przydatna sztuczka pozwoli nam usunąć ścięgna z kurczaka.

kurczak
Fot. YouTube/WebspoonPL
Zakazana ryba na święta. Nie kupuj jej, jest niezwykle szkodliwa

Jak usunąć sięgną z kurczaka?

Sposób jest bardzo prosty i skuteczny. Wystarczy zaopatrzyć się w widelec i ręcznik papierowy. Podobną sztuczkę możemy zobaczyć na kanale YouTube Webspoon PL. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule. Teraz warto przystąpić do działa, czyli do pozbycia się ścięgien z mięsa kurczaka. 

Dlatego przygotujmy mały kawałek ręcznika papierowego. Chwytamy przez niego ścięgno w kawałku mięsa i wkładamy je między ząbki widelca. Teraz mocno ciągniemy ścięgno. Z łatwością usuwamy je z kurczaka. Wyjdzie gładko i bez problemu. Dzięki tej prostej sztuczce w kilka sekund pozbędziemy się ścięgien z mięsa. 

Sztuczka przydatna w kuchni

Dzięki tej sztuczce ścięgno odchodzi w całości i nie rwie się. Całkowicie pozbywamy się go z mięsa. Dlatego koniecznie sięgnijmy po ten sprawdzony sposób. Raz spróbujemy i już zawsze będziemy do niego wracać. Warto też pamiętać, by wykroić wszelki tłuszcz z kurczaka.

Mięso będzie dzięki temu smaczniejsze i zdrowsze. Tak przygotowanego kurczaka możemy już poddać obróbce. Nadaje się do dań obiadowych, sałatek i zup. Lubią go dorośli, ale nie odmówią sobie tego mięsa też dzieci. 

Zdradzaliśmy przepis na najlepszą surówkę nie tylko do ryby. Sprawdź też przepis na błyskawiczne ciasto bez pieczenia.

kurczak
Fot. YouTube/WebspoonPL