Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o majonezie i jogurcie. Surówka z kapsuty pekińskiej zalana tym sosem smakuje najlepiej
canva/Изображения пользователя Ahanov Michael

Zapomnij o majonezie i jogurcie. Surówka z kapsuty pekińskiej zalana tym sosem smakuje najlepiej

25 lutego 2023

Surówka na bazie kapusty pekińskiej może być jeszcze lepsza. Wystarczy, że zastąpicie ciężki majonezowo-jogurtowy sos prostą kombinacją oliwy z oliwek i kilku dodatków. Dodatek od razu zyska na lekkości i nawet zwolennicy klasyki będą nim zachwyceni.

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej

Surówka stanowiąca połączenie kilku świeżych warzyw i orzeźwiającego sosu na bazie oliwy z oliwek sprawdzi się podczas niejednego posiłku. Wystarczy zastąpić majonez czy jogurt, by cały posiłek zyskał na lekkości.

Składniki:

  • 1 nieduża kapusta pekińska
  • biała część sporego pora
  • 1 większa czerwona papryka
  • 1 średnia marchewka
  • 1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • 20 ml soku z cytryny
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 5-7 g miodu
  • sól i pieprz w ilości do smaku
Niebiańsko puszyste kokosowe ciasto Raffaello. Ten przepis nie ma sobie równych

Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej? Sekretem smaku jest sos

Zaczynamy od opłukania i starannego poszatkowania kapusty pekińskiej. Pora także myjemy i kroimy w półtalarki. Oba warzywa umieszczamy w dużej misce.

Dodajemy do nich oczyszczoną i pokrojoną w paseczki paprykę oraz umytą, obraną i startą na tarce o większych oczkach marchew. W szklance lub kubku umieszczamy oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód, sól oraz pieprz. Jeśli chcemy, możemy też dodać czosnek. Mieszamy, a powstały sos łączymy z warzywami.

Do czego podać surówkę z kapusty pekińskiej?

Chrupiąca surówka z kapusty pekińskiej pasuje zarówno do dań mięsnych — takich jak klasyczne schabowe czy mielone z piekarnika — jak i do warzywnych pulpetów np. z marchewki.

Na naszej stronie znajdziecie też znakomity przepis na kiszonkę w koreańskim stylu , przygotowaną właśnie z tego niepozornego warzywa. Możecie je tez wykorzystać do zrobienia znakomitej surówki chińskiej .

Surówka z kapusty pekińskiej jest znakomita.png
canva/alely
Dlaczego do rosołu warto dodać kapustę włoską? Różnice poczujesz od razu
Najlepszy patent na tani obiad. Zapiekanka gyros zachwyci każdego
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy