Zapomnij o majonezie i jogurcie. Surówka z kapsuty pekińskiej zalana tym sosem smakuje najlepiej
Surówka na bazie kapusty pekińskiej może być jeszcze lepsza. Wystarczy, że zastąpicie ciężki majonezowo-jogurtowy sos prostą kombinacją oliwy z oliwek i kilku dodatków. Dodatek od razu zyska na lekkości i nawet zwolennicy klasyki będą nim zachwyceni.
Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Surówka stanowiąca połączenie kilku świeżych warzyw i orzeźwiającego sosu na bazie oliwy z oliwek sprawdzi się podczas niejednego posiłku. Wystarczy zastąpić majonez czy jogurt, by cały posiłek zyskał na lekkości.
Składniki:
- 1 nieduża kapusta pekińska
- biała część sporego pora
- 1 większa czerwona papryka
- 1 średnia marchewka
- 1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
- 20 ml soku z cytryny
- 30 ml oliwy z oliwek
- 5-7 g miodu
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej? Sekretem smaku jest sos
Zaczynamy od opłukania i starannego poszatkowania kapusty pekińskiej. Pora także myjemy i kroimy w półtalarki. Oba warzywa umieszczamy w dużej misce.
Dodajemy do nich oczyszczoną i pokrojoną w paseczki paprykę oraz umytą, obraną i startą na tarce o większych oczkach marchew. W szklance lub kubku umieszczamy oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód, sól oraz pieprz. Jeśli chcemy, możemy też dodać czosnek. Mieszamy, a powstały sos łączymy z warzywami.
Do czego podać surówkę z kapusty pekińskiej?
Chrupiąca surówka z kapusty pekińskiej pasuje zarówno do dań mięsnych — takich jak klasyczne schabowe czy mielone z piekarnika — jak i do warzywnych pulpetów np. z marchewki.
Na naszej stronie znajdziecie też znakomity przepis na kiszonkę w koreańskim stylu , przygotowaną właśnie z tego niepozornego warzywa. Możecie je tez wykorzystać do zrobienia znakomitej surówki chińskiej .