Smakosze.pl Porady Zapomnisz o wzdęciach po fasolce po bretońsku. Wystarczy dodać łyżeczkę do namaczania strączków
Fot. Shutter/ducu59us

Zapomnisz o wzdęciach po fasolce po bretońsku. Wystarczy dodać łyżeczkę do namaczania strączków

3 października 2024

Oto sposoby pomocne wszystkim, którym w rozkoszowaniu się fasolką po bretońsku na przeszkodzie stoi jej zdrowotna właściwość. Owszem, fasolka taka powoduje wzdęcia. Jednak wcale nie musi – jak łatwo się przekonamy.

Zdrowa fasolka po bretońsku

Niektórym trudno uwierzyć, że fasolka po bretońsku może być zdrowym daniem i cennym uzupełnieniem diety . Dlaczego? Ze względu na jej przykrą właściwość. Chodzi oczywiście o powodowanie wzdęć.

Ale tak właśnie jest: fasolkę po bretońsku jak najbardziej warto jadać. W końcu różnego rodzaju fasole to jedno z najlepszych źródeł roślinnego białka . Ta zaś jest przy tym dobrym źródłem magnezu, wapnia i żelaza. A jako sycące danie, które łatwo podgrzać, jest zwyczajnie doskonałym lunchem do pracy lub szybkim obiadem w zabieganym dniu.

fasolka na talerzu

Ten tani obiad robię w 15 minut. Na Śląsku każdy się tym zajada

Wzdymająca fasolka

Gdybyż nie te wzdęcia! Jest jednak metoda, by się ich pozbyć. A nawet kilka metod. Wszystkie one, zastosowane razem, są doskonałym sposobem, by fasolka była bardziej lekkostrawna.

Problem leży w jednym ze składników fasoli – oligosacharydach . Ta frakcja błonnika nie ulega strawieniu w żołądku. Przedostaje się więc do jelit, gdzie jest trawiona błyskawicznie przez bakterie, które mieszkają w tej części naszego układu pokarmowego . Z tego biorą się gazy, które odczuwamy jako wzdęcia.

Namaczamy fasolkę przed gotowaniem

Dlatego fasolę przed ugotowaniem należy namoczyć na nawet 12 godzin w wodzie. Zalewamy warzywo wodą tak, by jej powierzchnia znajdowała się 1-2 cm nad poziomem fasoli. A do wody dodajemy łyżeczkę sody oczyszczonej . To pomoże zmniejszyć ilość wzdymających substancji w fasoli.

Gotując to niezwykłe, sycące danie nie zapominajmy też o majeranku . Jest on nie tylko obowiązkowym składnikiem potrawy, lecz także ułatwia trawienie. Na zdrowie wyjdzie nam też inne przyprawy : liście laurowe, ziele angielskie i goździki.

Wypróbuj też przepisy na kluski na parze i sałatkę kijowską .

fasolka w pomidorach

Grzybiarze ich nie zbierają, a są smaczniejsze od podgrzybków. W lesie jest ich mnóstwo
Przekrój cytrynę i włóż do zmywarki. Efekt odczujesz natychmiast
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy