Sałatkę kijowską mogłbym jeść na okrągło. To najlepsza sałatka warstwowa, jaka istnieje
Sałatka kijowska to jedno z prostych dań, które łatwo przygotować z wyprzedzeniem, kiedy spodziewamy się gości. Jest delikatna w smaku i składa się z łatwo dostępnych produktów. Posłuży też jako lunch do pracy, więc można przygotować jej nieco więcej.
Sałatka kijowska
Sałatki warstwowe to doskonały sposób na treściwe danie, które dodatkowo świetnie wygląda na imprezowym stole i dobrze się przechowuje. Wariant sałatki po kijowsku przykryty warstwą startego żółtka spełnia wszystkie te wymogi. Tuńczyk i jajka sprawiają, że jest to smaczne danie bogate w białko.
Na międzynarodowej scenie gastronomicznej z całego Kijowa najlepiej znany jest kurczak w stylu de volaille. Jednak także ta sałatka występuje pod nazwą kijowskiej lub po kijowsku. Jej pochodzenie nie jest dobrze udokumentowane – być może, podobnie jak słynne drobiowe danie, pochodzi z któregoś z luksusowych kijowskich hoteli?
Zmieniłem przepis na naleśniki i wyszły obłędnie pyszne. Zamiast mleka wlałem ten napójPyszna sałatka
Choć dziedzictwem kuchni radzieckiej jest rozpowszechnienie i ujednolicenie dań narodów Republik Sowieckich, nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to, jak powinna wyglądać sałatka po kijowsku. Ukraińcy promują wersję drobiową z jabłkiem i orzechami. Nasz przepis jest dość popularny w Polsce. Ilustracje pochodzą z kanału Obżarciuch, który pokazuje podobny.
Składniki
- 150 g żółtego sera
- 5 jajek
- 150 g żółtego sera
- 100 g zamrożonego masła
- 1 puszka tuńczyka w zalewie własnej
- 1 cebula
- 150 g jogurtu greckiego
- 50 g majonezu
- 20 ml soku z cytryny
- Sól, pieprz
Sałatka warstwowa z jajkiem
Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu oddzielamy białka od żółtek. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i mieszamy z solą w misce, a następnie odstawiamy.
Składniki – masło, białka, żółtka i ser – ścieramy na tarce o grubych okach, nie mieszając. Majonez mieszamy z jogurtem i sokiem z cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Na dno miski – dla efektu najlepiej przezroczystej – wykładamy warstwę białek. Na nią wykładamy ser żółty, a następnie połowę rozdrobnionego tuńczyka.
Tę warstwę przykrywamy cebulą i smarujemy sosem jogurtowym. Na niego wykładamy masło, resztę tuńczyka, i znów smarujemy sosem. Sałatkę przykrywamy warstwą żółtek i odstawiamy na dwie godziny do lodówki.
Wypróbuj też przepisy na szarlotkę na kruchym cieście i pierogi z dynią.