Zawijam 4 składniki w ciasto francuskie i wkładam do piekarnika. To kolacja na medal
Szukasz inspiracji na kolację? Przygotuj danie z tego przepisu i zaskocz domowników. Z nim kolacja będzie należała do udanych, a smak podpasuję wszystkim tak bardzo, że poproszą o dokładkę. Przepis jest banalnie prosty.
Kolacja inna niż zawsze
Kolacja jest równie ważna, jak śniadanie. Nie należy odpuszczać ostatniego posiłku, ale trzeba pamiętać o tym, aby nie jeść go zbyt późno. Danie na kolację, które przygotujesz z przepisu umieszczonego w dalszej części artykułu, każdego zachwyci doskonałym smakiem.
Przygotujesz je w łatwy sposób i zapomnisz o tradycyjnych kanapkach. Przekonasz się o tym sama, robiąc ten przysmak na kolację. Domownikom będzie smakowało tak bardzo, że będą cię błagać, abyś robiła je znacznie częściej.
Ciasto francuskie to podstawa
Potrzebnych produktów nie ma zbyt wiele. Najważniejszym składnikiem tego dania jest ciasto francuskie. Dzięki niemu kolację przygotujesz szybko i bezproblemowo. Pozostałe składniki poznasz, sprawdzając poniższą listę. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Cookrate - Polska , który znajduje się na YouTubie.
Składniki:
- 1 rolka ciasta francuskiego
- 6 plastrów szynki
- 150 g żółtego sera w kostce
- ½ pęczka szczypiorku
- mielona słodka papryka
- pieprz
- sól
Przepis na danie na kolację
Na blacie rozłóż ciasto francuskie. Ułóż na nim plastry szynki. Umyty szczypior drobno posiekaj. Posyp nim wierzch ciasta. Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki i ułóż go na plastrach szynki.
Całość przypraw pieprzem, solą oraz mieloną papryką. Następnie od strony dłuższego boku zacznij rolować ciasto w rulon. Pokrój go na kawałki o grubości około 2-3 centymetrów. Umieść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Podawaj je na kolację, a rodzina będzie zachwycona. Sprawdź przepis na pierogi oraz dowiedz się, czy na pewno jesz gofry we właściwy sposób .