Smakosze.pl Przepisy Zawijam 4 składniki w ciasto francuskie i wkładam do piekarnika. To kolacja na medal
Fot. YouTube/Cookrate - Polska

Zawijam 4 składniki w ciasto francuskie i wkładam do piekarnika. To kolacja na medal

25 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Szukasz inspiracji na kolację? Przygotuj danie z tego przepisu i zaskocz domowników. Z nim kolacja będzie należała do udanych, a smak podpasuję wszystkim tak bardzo, że poproszą o dokładkę. Przepis jest banalnie prosty.

Kolacja inna niż zawsze

Kolacja jest równie ważna, jak śniadanie. Nie należy odpuszczać ostatniego posiłku, ale trzeba pamiętać o tym, aby nie jeść go zbyt późno. Danie na kolację, które przygotujesz z przepisu umieszczonego w dalszej części artykułu, każdego zachwyci doskonałym smakiem.

Przygotujesz je w łatwy sposób i zapomnisz o tradycyjnych kanapkach. Przekonasz się o tym sama, robiąc ten przysmak na kolację. Domownikom będzie smakowało tak bardzo, że będą cię błagać, abyś robiła je znacznie częściej.

szynki na cieście.jpg
Fot. YouTube/Cookrate - Polska
Nacinam schab i kładę na nim masło. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach

Ciasto francuskie to podstawa

Potrzebnych produktów nie ma zbyt wiele. Najważniejszym składnikiem tego dania jest ciasto francuskie. Dzięki niemu kolację przygotujesz szybko i bezproblemowo. Pozostałe składniki poznasz, sprawdzając poniższą listę. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Cookrate - Polska , który znajduje się na YouTubie.

Składniki:

  • 1 rolka ciasta francuskiego
  • 6 plastrów szynki
  • 150 g żółtego sera w kostce
  • ½ pęczka szczypiorku
  • mielona słodka papryka
  • pieprz
  • sól

Przepis na danie na kolację

Na blacie rozłóż ciasto francuskie. Ułóż na nim plastry szynki. Umyty szczypior drobno posiekaj. Posyp nim wierzch ciasta. Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki i ułóż go na plastrach szynki.

Całość przypraw pieprzem, solą oraz mieloną papryką. Następnie od strony dłuższego boku zacznij rolować ciasto w rulon. Pokrój go na kawałki o grubości około 2-3 centymetrów. Umieść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Podawaj je na kolację, a rodzina będzie zachwycona. Sprawdź przepis na pierogi oraz dowiedz się, czy na pewno jesz gofry we właściwy sposób .

kolacja 2.jpg
Fot. YouTube/Cookrate - Polska
Kuroń pokazał, jak smaży kotlety po czesku. Panierka to mistrzowstwo świata
Posadź te rośliny obok koperku. Będzie rósł jak szalony
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy