Smakosze.pl Przepisy Zawsze dodaję ten składnik do pasty w tuńczyka i jajek. Sprawdzi się na śniadanie i na poczęstunek w sylwestra
fot. youtube.com/kuchniapysznosci

Zawsze dodaję ten składnik do pasty w tuńczyka i jajek. Sprawdzi się na śniadanie i na poczęstunek w sylwestra

30 grudnia 2024

Efektem tego ekspresowego przepisu jest doskonała pasta jajeczna z dodatkiem tuńczyka – lub, jak kto woli, pasta tuńczykowa z jajkiem. Jak by nie było, jest to świetny dodatek do kanapek i pyszna, szybka przekąska.

Pasta na śniadanie

Jest wiele doskonałych potraw na śniadanie , jakie można przyrządzić z jajek . Dlatego przygotowywanie pasty wydaje się czasem niepotrzebne – można przecież usmażyć świetną jajecznicę. Jednak w połączeniu z kilkoma prostymi dodatkami jajka zyskują tyle, że warto podjąć tę odrobinę dodatkowego wysiłku.

Prócz zastosowań śniadaniowych (w tym do kanapek na drugie śniadanie, na wynos) pasta taka idealnie odnajdzie się na imprezowym stole. Warto zachować ten przepis na nieformalną świąteczną okazję, taką jak sylwester. Wymaga mało pracy, którą w dodatku można wykonać zawczasu, a efekt zachwyci gości .

pasta z tuńczyka
fot. youtube.com/kuchniapysznosci
Za tyle możesz kupić duża kostkę masła. Konkurencja dla Lidla i Biedronki

Pasta jajeczna z tuńczykiem

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Kuchnia Pyszności. Autorka proponuje tam podobną pastę, ale na bazie samego majonezu. Wielu przyklaśnie temu pomysłowi, ale osoby biegle liczące kalorie wiedzą, że dla konsystencji pasty dobry jest skyr lub jogurt grecki, a dodatek majonezu – raczej dla smaku.

Składniki

  • 1 puszka tuńczyka
  • 1-2 ogórki kiszone
  • 4 jajka
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • Opcjonalnie: 1-2 łyżki majonezu
  • Sól, pieprz

Pasta tuńczykowo-jajeczna

Tuńczyka z puszki wyrzucamy na sitko i odstawiamy do odcieknięcia. Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Koperek drobno siekamy.

Ogórka przekrawamy wzdłuż na ćwiartki. Jeśli gniazda nasienne są wodniste i miękkie, wykrawamy je. Ogórki kroimy w drobną kostkę.

W misce widelcem rozgniatamy jajka . Dodajemy tuńczyka, koperek, jogurt i ew. majonez. Mieszamy składniki, by powstała jednolita masa. Dodajemy pokrojonego ogórka i jeszcze raz siekamy.

Pastę przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Aby była ona odpowiednio kremowa, może być potrzebne nieco więcej jogurtu lub majonezu . Pastę po przyrządzeniu przechowujemy w lodówce.

Wypróbuj też przepisy na ciasto plaster miodu i syrop z liści laurowych .

kanapka z pastą
fot. youtube.com/kuchniapysznosci
Zrób bulion na tym mięsie i włóż do zamrażarki. W Nowy Rok postawi cię na nogi raz dwa
Zaparzam liście laurowe z goździkami. Działają 100 razy lepiej niż syrop z czosnku lub cebuli
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy