Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Za tyle możesz kupić duża kostkę masła. Konkurencja dla Lidla i Biedronki
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 30.12.2024 07:00

Za tyle możesz kupić duża kostkę masła. Konkurencja dla Lidla i Biedronki

kostki masła
Fot. Shutterstock

Oferty promocyjne Lidla i Biedronki na masło zostały zdeklasowane. Polacy, zirytowani wzrostem cen wzięli sprawy w swoje ręce i sami produkują niezbędne smarowidło. W Internecie pojawiają się kolejne oferty tego produktu. Ile kosztuje masło na nieoficjalnym rynku?

Masło drogie jak nigdy

Pod koniec listopada wszystkie media w Polsce przekazały sensacyjną wiadomość o rekordowej cenie masła. Produkt na europejskiej giełdzie osiągnęło wtedy wartość 8,5 tys. euro za tonę. Na tę sytuację szybko zareagowały najpopularniejsze sieci w Polsce, czyli Lidl i Biedronka, które przygotowały liczne oferty promocyjne. Klienci mieli otrzymywać dodatkowe kostki masła jako gratis lub kupować je w wielosztukach po niższej cenie. 

Taka sytuacja doprowadziła do tego, że wielu Polaków przypomniało sobie o domowym sposobie przygotowania masła. Wyroby sprzedają w Internecie. Ile trzeba zapłacić za kostkę domowego masła?

wyrabianie masła.jpg
Fot. Canva/Przemek Klos
Zbija cukier i cholesterol. Wystarczy zjeść połówkę tego owocu raz dziennie

Ceny domowego masła

O produkcji masła w polskich domach poinformował Fakt, który sprawdził również jego ceny. Portal dotarł do ogłoszenia zamieszczonego przez mieszkańca Dolnego Śląska. Mężczyzna na popularnym portalu ogłoszeniowym sprzedaje dwa kilogramy masła w cenie 80 złotych. 

Porównując tę kwotę do cen w sklepie, okazuje się, że są one bardzo podobnie. Za taką samą ilość masła w dyskoncie trzeba zapłacić około 85 zł. Należy jednak pamiętać, że masło z ogłoszenia jest wyrobem domowym, a to może przełożyć się na jego smak oraz gwarancję jakości. 

To nie jedyna oferta domowego masła, jaką można znaleźć. W Nowym Targu za 8 kostek masła liczą sobie 96 złotych. W Poroninie 1 kg tłuszczu kupimy za 30 zł. Pod Warszawą domowe masło jest najdroższe i kosztuje 14 zł za kostkę.

Czy warto robić masło w domu?

Choć różnica w cenie wydaje się niewielka, na ceny masła należy spojrzeć z szerszej perspektywy. Tylko w ciągu tego roku masło podrożało aż o 30 procent. Niedawno informowaliśmy o raporcie przygotowanym przez ekspertów z aplikacji PanParagon, którzy porównali ceny podstawowych produktów rok do roku. Z ich analizy wynika, że w grudniu 2023 roku kostka masła kosztowało 6,99 zł, a w ostatnim miesiącu br. za ten sam produkt trzeba było zapłacić już 9,11 zł. 

Biorąc pod uwagę powyższe dane, wyrabianie masła w domu, wydaje się doskonałym sposobem na oszczędzanie. Szczególnie że potrzebny produkt, jakim jest śmietana, nie kosztuje zbyt wiele. Domowe masło ma również o wiele lepszy smak. 

Z pół litra śmietany 30% można uzyskać ok. 150 g domowego masła. Śmietanę trzeba wlać do wysokiego pojemnika i miksować na najwyższych obrotach przez ok. 15 minut. Potem należy odlać maślankę przez sitko, a grudki masła połączyć w jedną masę.

Następnie masło wkłada się do zimnej wody i wyrabia jak ciasto. Wodę co kilka minut należy zmieniać na świeżą. Gotowe masło owinięte w folię aluminiową przechowuje się w lodówce.

Sprawdź także przepis na sylwestrowy deser oraz poznaj przepis na nietypowe kotlety na obiad

pieniądze.jpg
Fot. Canva/Proxima Studio