Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sernik „Plaster Miodu” zrobi furorę w Sylwestra i Nowy Rok. Bije na głowę ciasta z cukierni
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 29.12.2024 11:36

Sernik „Plaster Miodu” zrobi furorę w Sylwestra i Nowy Rok. Bije na głowę ciasta z cukierni

sernik
Fot. YouTube/Mąż przy garach

Zaskocz domowników i nowy rok przywitajcie w towarzystwie fantastycznego deseru. Sernik, który przygotujesz z tego przepisu, przebija ten tradycyjny nie tylko smakiem, ale i delikatnością oraz nietypowym składem. Zrób go i o doskonałości ciasta przekonaj się sama. Przepis pochodzi z kanału Mąż przy garach na You Tube.

Doskonałe ciasto na Sylwestra i Nowy Rok

Choć na imprezę sylwestrową przygotowuje się masę znakomitych przekąsek, wśród nich nie może zabraknąć również sernika. Szczególnie jeżeli będzie to ten nazywany Plastrem Miodu. Takie ciasto z całą pewnością zachwyci każdego i będzie świetną propozycją na noworoczny deser.

Przygotowanie ciasta z poniższym przepisem jest bardzo łatwe, ale trzeba na nie poświęcić odrobinę więcej czasu niż na tradycyjny sernik. Mimo wszystko warto je zrobić, bo smak po prostu powala na kolana. 

masa serowa.jpg
Fot. YouTube/Mąż przy garach
Zacznie się jutro w Dino od 6:00. Sylwestrowe hity za grosze, będzie ciężko dopchać się do kas

Z czego składa się ciasto?

Sernik z poniższego przepisu, jak każde ciasto tego typu, powstaje przede wszystkim z twarogu. W wypadku sernika “Plaster Miodu” niezbędna będzie również galaretka oraz spód zrobiony z pokruszonych herbatników i masła. Potrzebnych składników jest całkiem sporo, dlatego dla ułatwienia umieściliśmy je na poniższej liście. Dzięki temu żadnego z nich nie pominiesz, a w dodatku zastosujesz odpowiednie proporcje. Zdjęcia ilustrujące przygotowanie ciasta pochodzą z kanału Mąż przy garach, który znajdziesz na platformie YouTube.

Składniki:

  • 300 g herbatników
  • 100 g masła
  • 10 g przyprawy piernikowej
  • 12 g + 18 g żelatyny
  • 300 ml + 150 ml + 200 ml wody
  • 260 g + 100 g miodu
  • 300 ml + 100 ml śmietany 36%
  • 700 g + 250 g twarogu
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 1 galaretka pomarańczowa 

Przepis na sernik "Plaster Miodu"

Do miski wlej 300 mililitrów wody i wsyp 12 gramów żelatyny. Wymieszaj składniki. Następnie dodaj 260 gramów miodu i również wymieszaj składniki. Mieszaninę przelej do prostokątnego naczynia i pozostaw do zgęstnienia. Powstałą galaretkę pokrój w dużą kostkę. 

Herbatniki pokrusz na drobny pył i przesyp je do miski. Wlej do nich roztopione masło oraz wsyp przyprawę piernikową. Wymieszaj i połącz ze sobą składniki. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Wsyp do niego pokruszone herbatniki z masłem i poprzez ubijanie, utwórz z nich twardy spód. 

Do miski wlej 150 mililitrów gorącej wody. Wsyp do niej 18 gramów żelatyny i wymieszaj składniki. Do drugiej miski wlej śmietankę i ubiją ją mikserem. Dodaj do niej 700 gramów twarogu, 100 gramów miodu,  pastę waniliową, oraz rozpuszczoną żelatynę. Za pomocą miksera wymieszaj składniki na jednolitą masę. Dodaj do niej pokrojoną wcześniej galaretkę, wymieszaj ręcznie, a następnie przełóż serową masę na spód z herbatników. Równo ją rozprowadź. 

Do miski wlej 100 mililitrów śmietanki i ubij ją. Wlej do niej rozpuszczoną w 200 mililitrach wody galaretkę pomarańczową. Dodaj również 250 gramów twarogu oraz 100 gramów miodu i wymieszaj składniki w jednolitą masę. Wyłóż ją na wierzchu sernika. Ciasto schowaj do lodówki na całą dobę, a następnie krój na kawałki i podawaj na deser.

Sprawdź także przepis na śląski rosół oraz dowiedz się, jakie promocje przygotowało Dino

ser nik.jpg
Fot. YouTube/Mąż przy garach