Smakosze.pl Przepisy Zetrzyj do mięsa i dokładnie wyrób. Tak soczystych kotletów mielonych jeszcze nie jadłeś
canva/Professor25, Pro2sound

Zetrzyj do mięsa i dokładnie wyrób. Tak soczystych kotletów mielonych jeszcze nie jadłeś

6 maja 2023
Autor tekstu: Renata Materlińska

Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni. Zwykle dodajemy do nich namoczoną i odciśniętą bułkę. Spulchnia ona mięso i dodaje kotletom soczystości. Wydaje się być niezastąpiona, jednak dziś udowodnimy Wam, że mielone można zrobić inaczej. Wystarczy zetrzeć do mięsa trochę cukinii, która zapewni potrawie niebywałą soczystość i delikatny smak.

Tradycyjne składniki kotletów mielonych

Podstawą kotletów mielonych jest oczywiście mięso. Ponoć najlepsze jest wieprzowo-wołowe, jednak robi się je również z samej wieprzowiny, a także z mielonego mięsa drobiowego. Drugim, ważnym składnikiem mielonych jest bułka , zwykle czerstwa. Trzeba ją namoczyć, najlepiej w mleku, odcisnąć i dodać do masy. Dzięki niej kotlety będą miały lżejszą konsystencję i będą bardziej soczyste. Wiele osób dodaje do masy na mielone także cebulę - startą lub podsmażoną, a także jajko. Obowiązkowe są też przyprawy.

Nie z jaj, nie z ryby. Najlepszą pastę do chleba zrobisz z pospolitego warzywa

Przepis na kotlety mielone z cukinią

Składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • pół średniej wielkości, młodej cukinii
  • 1 jajko
  • 2 cebulki dymki
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów mielonych z dodatkiem cukinii

Cukinię umyj, wytrzyj, zetrzyj na dużych oczkach. Oprósz ją lekko solą, wymieszaj, odstaw na 5 minut. Po tym czasie warzywo lekko odciśnij i dodaj do mielonego mięsa.

Do mięsa wbij też jajko, dodaj cebulki dymki posiekane wraz ze szczypiorkiem. Wsyp 2-3 łyżki tartej bułki, dodaj sporą ilość soli i pieprzu i dokładnie wyrób masę. Jeśli będzie zbyt rzadka, dodaj do niej nieco więcej tartej bułki.

Z mięsnej masy formuj w dłoniach średniej wielkości kotlety. Każdy obtocz dokładnie w tartej bułce. Kotlety kładź na patelni z rozgrzanym olejem i smaż po 4-5 minut z każdej strony.

Poznaj też babciny sposób na kotlety mielone , a także przepis na mielone bez cebuli .

canva/YelenaYemchuk

Koniecznie zrób to po zakupie. Pieczarki dłużej pozostaną świeże
Wzięła mleko i czekoladę. Jej deser nie znajdzie konkurencji w żadnej cukierni
Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy