Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie z jaj, nie z ryby. Najlepszą pastę do chleba zrobisz z pospolitego warzywa
Renata Materlińska
Renata Materlińska 06.05.2023 22:08

Nie z jaj, nie z ryby. Najlepszą pastę do chleba zrobisz z pospolitego warzywa

kanapki z pastą
canva/Josef Mohyla

Znudziły Ci się już kanapki z szynką i serem? Doskonałą odmianą dla wszystkich smakoszy będzie pasta. Jednak wcale nie jajeczna, czy z wędzonej ryby, a warzywna. Dziś proponujemy Wam apetyczną i prostą do zrobienia pastę z marchewki. Gdy wzbogacicie ją o kilka składników, nikt nie zdoła się jej oprzeć. 

Pasta na kanapki to jest to!

Przygotowanie pasty na kanapki nie jest trudne, a stwarza ogromne pole do popisu. W roli głównej mogą bowiem wystąpić przeróżne składniki, które można wzbogacić rozmaitymi dodatkami. Pastę na kanapki najczęściej robi się z jajek, wędzonej ryby i twarogu. Jednak tak naprawdę można ją przygotować również z szynki, żółtego sera, wątróbki czy warzyw. Te ostatnie mają tę zaletę, że jest ich do wyboru i koloru, a są przy tym niskokaloryczne i bardzo zdrowe. Dziś zapraszamy Was na pyszną pastę z marchewki. 

Wybrali najlepsze kotlety świata. Nasz schabowy poszybował

Jak zrobić pastę z marchewki?

Składniki:

  • 3-4 marchewki, najlepiej młode
  • 3 łyżki pestek słonecznika 
  • kilka liści świeżej szałwii lub pół łyżeczki tymianku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta ostrej papryki
  • sól, cukier

Przygotowanie pasty marchewkowej krok po kroku

Marchewki obierz, opłucz, pokrój na kawałki, zalej gorącą wodą. Dodaj odrobinę cukru i soli, ugotuj je do miękkości. Odcedź, wystudź. 

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Wsyp pestki słonecznika i delikatnie je zrumień. Pod koniec wsyp zioła i trzymaj je chwilę, by puściły aromat. Całość wystudź. 

Marchewki umieść w misce, dodaj oliwę z pestkami słonecznika i ziołami. Dolej pozostałą oliwę. Całość zblenduj na gładką masę. Pastę dopraw do smaku ostrą papryką i solą.  

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na pastę z makreli, a także na pastę jajeczną Ewy Wachowicz

canva/fcafotodigital