Zetrzyj i dodaj do pasty z makreli. Składnik niespodzianka działa cuda
Pasta z makreli to lubiany dodatek do kanapek, który urozmaica taką przekąskę. Jednak my polecamy pastę z dodatkiem warzywa, które nada tej paście wyjątkowego smaku. Ten pasuje doskonale do makreli. Będzie pysznie, spróbujcie.
Pasta z makreli, czyli coś na ząb
Pasta z makreli jest prostą pastą kanapkową, która sprawdzi się na śniadanie, czy jako przekąska w ciągu dnia. Doskonale będzie smakowała z białym, jak i z ciemnym pieczywem. Możemy jeść ją w towarzystwie innych warzyw. Przygotowanie pasty z makreli jest proste i nie zabierze nam dużo czasu.
Zwykle do pasty z makreli używamy wędzonej makreli, cebuli i szczypiorku. Makrela jest tłustą rybą, która jest dobrym źródłem kwasów omega-3 i witaminy D. Ta ryba jest też świetnym źródłem pełnowartościowego białka. Jednak pamiętać należy, że ma też niestety tendencję do kumulowania szkodliwej metylortęci. Dlatego nie jest wskazana dla kobiet w ciąży i karmiących. Proponujemy przepis na pastę z makreli z dodatkiem ogórków kiszonych.
Jak przyrządzić pastę z makreli z ogórkami kiszonymi?
Składniki:
- makrela wędzona
- 2 jajka na twardo
- pół cebuli
- szczypior
- 3-4 łyżki majonezu
- 2-3 ogórki kiszone
- sól
- pieprz
Z makreli wędzonej wyjmujemy ości, jajka siekamy na drobne kawałki. Cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Szczypior siekamy, całość mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Pastę z makreli przygotowuje się w bardzo prosty sposób. Wyjątkowym dodatkiem są ogórki kiszone, które dodają kwaskowatego smaku i chrupkości. Pastę podajemy z pieczywem.
Makrela i ogórki kiszone, zdrowe połączenie
Jedzenie makreli dostarcza nam niezłej dawki witaminy D i wzmacnia kości oraz zęby. Dodatkowo ułatwia wchłanianie wapnia, wygasza też procesy prozapalne w organizmie . Warto też pamiętać, że witamina D zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.
Makrela wędzona w połączeniu z ogórkami kiszonymi daje nie tylko pyszne połączenie, ale też bardzo zdrowe . Ogórki dostarczają nam witaminy C, A, E i K. Dodatkowo są źródłem kwasu foliowego, potasu, wapnia i fosforu. Poprawiają odporność i łagodzą bóle głowy oraz gardła. Pisaliśmy o innej paście z makreli. Polecaliśmy też pierogi z tą rybą.
Źródło: staregary.pl