Smakosze.pl

Canva, Facebook/Magda Gessler

Lepiej moczyć kajzerkę na mielone w wodzie, czy w mleku? Dla Gessler wybór jest jasny

29 Maja 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kotlety mielone to lubiane danie obiadowe. Wiadomo, że do przygotowania tego dania dodajemy bułkę. Jednak w czym ją moczyć? W wodzie czy może w mleku? Z odpowiedzią spieszy Magda Gessler. Dzięki niemu kotlety mielone są pyszne i soczyste.

Kotlety mielone, czyli sposób na szybki obiad

Jeśli nie masz zbyt dużo czasu na gotowanie obiadu, to polecamy przygotowanie kotletów mielonych. To proste i szybkie danie obiadowe, które lubi wielu z nas. Kotlety mielone będą smakowały z ziemniakami, bukietem surówek lub z buraczkami. Możliwości jest naprawdę wiele.

Jednak w czym moczyć bułkę, którą dodajemy do mięsa mielonego na kotlety? Wybrać wodę czy mleko? Mleko sprawia, że kotlety będą soczyste i smaczne. Dzięki niemu zneutralizujemy charakterystyczny zapach wieprzowiny oraz sprawimy, że kotlety nie będą rozpadać się podczas smażenia. Magda Gessler jest zadeklarowaną zwolenniczką moczenia bułki do kotletów mielonych właśnie w mleku. Wypróbuj jej sposób na pyszne kotlety mielone.

niezwykły przepis na naleśniki

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek

CZYTAJ DALEJ

Bułka moczona w mleku, czyli kotlety Magdy Gessler

Magda Gessler radzi, by wybrać mięso wieprzowe, które jest dobrej jakości i pochodzi z ekologicznej hodowli. Znana restauratorka zaleca też, żeby bułkę koniecznie moczyć w mleku. Ten sposób nada naszemu daniu delikatny i soczysty smak. Gdy będziemy smażyć kotlety, nie rozpadną się one na patelni. 

Mleko zneutralizuje też zapach wieprzowiny i pozwoli na zachowanie właściwego smaku. Woda mogłaby zmienić strukturę całego dania, przysporzyć problemów przy smażeniu kotletów mielonych i podkreślić niezbyt przyjemny zapach wieprzowiny. Sposób Magdy Gessler na przygotowanie kotletów mielonych jest prosty w przygotowaniu. Danie wychodzi pyszne i soczyste.

Jak przygotować kotlety mielone Magdy Gessler?

Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 czerstwa kajzerka
  • pół szklanki mleka
  • łyżka masła
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
  • bułka tarta 
  • olej do smażenia

Mięso przełóż do miski, bułkę moczoną w mleku odciśnij, do miski dodaj jajko. Dopraw solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszaj.

Z tak przygotowanego mięsa formuj kotlety, obtaczaj w bułce tartej i kładź na desce. Na rozgrzany olej na patelni włóż kotlety. Smaż je, aż się zarumienią. Przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze 2 minuty. Zmniejsz ogień o połowę i smaż jeszcze około 10 minut. Dzięki temu będą bardziej chrupiące. Pisaliśmy o kotletach mielonych z piekarnika. Radziliśmy, co dodać do mielonych, by były pyszne. 

kotlety mielone

Źródło: mniammniam.com, pysznosci.pl

Małgorzata Rozenek zdradza przepis na rosół

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni

CZYTAJ DALEJ
niskie ceny warzyw w Biedronce

Miliony Polaków mogą skorzystać. Biedronka tnie ceny warzyw i owoców

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

We wrześniu zaczynam robić przetwory z tych owoców. Dzięki nim cholesterol od razu leci w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Ten obiad przyrządzam, gdy brak mi pomysłów i czasu. Robi się praktycznie sam, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Zalewam banany skondensowanym mlekiem i miksuję z dodatkami. Dzieciaki co chwila domagają się tego deseru
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam lepszej zupy na odchudzanie. Jem smacznie i do syta, a kilogramy lecą w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Nacieram mięso przyprawami i wstawiam do piekarnika. Zyskuję pyszną wędlinę, ta kupna może się schować
Czytaj więcej >

Przepisy

Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już zwykłych schabowych. Kotlety słoneczne biją je na głowę
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >