Lepiej moczyć kajzerkę na mielone w wodzie, czy w mleku? Dla Gessler wybór jest jasny
Kotlety mielone to lubiane danie obiadowe. Wiadomo, że do przygotowania tego dania dodajemy bułkę. Jednak w czym ją moczyć? W wodzie czy może w mleku? Z odpowiedzią spieszy Magda Gessler. Dzięki niemu kotlety mielone są pyszne i soczyste.
Kotlety mielone, czyli sposób na szybki obiad
Jeśli nie masz zbyt dużo czasu na gotowanie obiadu, to polecamy przygotowanie kotletów mielonych. To proste i szybkie danie obiadowe, które lubi wielu z nas. Kotlety mielone będą smakowały z ziemniakami, bukietem surówek lub z buraczkami. Możliwości jest naprawdę wiele.
Jednak w czym moczyć bułkę, którą dodajemy do mięsa mielonego na kotlety? Wybrać wodę czy mleko? Mleko sprawia, że kotlety będą soczyste i smaczne. Dzięki niemu zneutralizujemy charakterystyczny zapach wieprzowiny oraz sprawimy, że kotlety nie będą rozpadać się podczas smażenia. Magda Gessler jest zadeklarowaną zwolenniczką moczenia bułki do kotletów mielonych właśnie w mleku. Wypróbuj jej sposób na pyszne kotlety mielone.
Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiekBułka moczona w mleku, czyli kotlety Magdy Gessler
Magda Gessler radzi, by wybrać mięso wieprzowe, które jest dobrej jakości i pochodzi z ekologicznej hodowli. Znana restauratorka zaleca też, żeby bułkę koniecznie moczyć w mleku. Ten sposób nada naszemu daniu delikatny i soczysty smak. Gdy będziemy smażyć kotlety, nie rozpadną się one na patelni.
Mleko zneutralizuje też zapach wieprzowiny i pozwoli na zachowanie właściwego smaku. Woda mogłaby zmienić strukturę całego dania, przysporzyć problemów przy smażeniu kotletów mielonych i podkreślić niezbyt przyjemny zapach wieprzowiny. Sposób Magdy Gessler na przygotowanie kotletów mielonych jest prosty w przygotowaniu. Danie wychodzi pyszne i soczyste.
Jak przygotować kotlety mielone Magdy Gessler?
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebula
- 1 czerstwa kajzerka
- pół szklanki mleka
- łyżka masła
- świeżo zmielony pieprz
- sól
- bułka tarta
- olej do smażenia
Mięso przełóż do miski, bułkę moczoną w mleku odciśnij, do miski dodaj jajko. Dopraw solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszaj.
Z tak przygotowanego mięsa formuj kotlety, obtaczaj w bułce tartej i kładź na desce. Na rozgrzany olej na patelni włóż kotlety. Smaż je, aż się zarumienią. Przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze 2 minuty. Zmniejsz ogień o połowę i smaż jeszcze około 10 minut. Dzięki temu będą bardziej chrupiące. Pisaliśmy o kotletach mielonych z piekarnika. Radziliśmy, co dodać do mielonych, by były pyszne.
Źródło: mniammniam.com, pysznosci.pl