Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepsze pierogi na święta zrobisz bez kapusty i grzybów. W roli głównej ulubiona ryba

Najlepsze pierogi na święta zrobisz bez kapusty i grzybów. W roli głównej ulubiona ryba

Pierogi z makrelą wędzoną
canva/ma-k

Pierogi z makrelą wędzoną są proste w przygotowaniu, a smakują o niebo lepiej niż tradycyjna opcja z kapustą i grzybami. Farsz z aromatycznej ryby przygotowuje się bardzo prosto, a zamknięty w delikatnym cieście zachwyca od pierwszego kęsa. Spróbujecie?

Pyszny farsz na pierogi można zrobić z różnych składników. Wigilijny rarytas z makrelą jest nietypową alternatywą tradycyjnego dania z kapustą i grzybami. Równie aromatyczna propozycja z pewnością niejednemu amatorowi świątecznych przysmaków przypadnie do gustu. Warto skosztować.

Przepis na pierogi z makrelą wędzoną

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 4/5 szklanki gorącej wody

  • 2 łyżki masła

  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 2 makrele wędzone

  • 1 niezbyt duża cebula

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • szczypta białego pieprzu

  • sól w ilości do smaku

Jak zrobić pierogi z makrelą wędzoną? Zachwycą na wigilijnej kolacji

Zaczynamy od przesiania mąki do dużej miski. Dodajemy sól. Masło topimy w gorącej wodzie i powoli wlewamy je do sypkich składników, mieszając delikatnie łyżką. Przenosimy na oprószoną mąką stolnicę lub czysty blat i wyrabiamy ciasto przez 8 minut.

Przykrywamy je i odkładamy na pół godziny. Ponownie zagniatamy, lecz tym razem już tylko około minuty. Dzielimy na 3 części. Każdą z nich kolejno rozwałkowujemy i wycinamy z niej koła.

Wypełniamy farszem wykonanym według poniższej instrukcji. Pierogi z makrelą wędzoną gotujemy w osolonym wrzątku około 3 minut, licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z ulubioną okrasą.

Jak zrobić farsz na pierogi z makrelą?

Makrele wędzone oczyszczamy ze skóry, usuwając ości. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy, szklimy na dobrze rozgrzanym oleju. Wrzucamy rybę i wlewamy sos sojowy. Doprawiamy białym pieprzem i solą, jeśli uznamy, że trzeba. Studzimy.

Na naszej stronie znajdziecie inne sprawdzone przepisy na pierogi świąteczne. Polecamy słodką wersję z makiem. Być może skusi was też nietypowa wersja pieczona z klasycznym farszem z kapusty i grzybów.

Pierogi z makrelą wędzoną są świetne
canva/freeskyline

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: