Pożywna pasta z wędzonej makreli. Lepszego dodatku do pieczywa nie jadłeś
Makrela jest niezwykle zdrową rybą. Zawiera duże ilości białka, a także wartościowe kwasy tłuszczowe. Z całą pewnością warto wprowadzić ją do swojej codziennej diety. Jednym ze sposobów na to jest przygotowanie pysznej pasty z makreli.
Poza wędzoną rybą, do przygotowania pasty z makreli przyda się jogurt naturalny, cebula, jajko oraz kiszone ogórki. Dzięki takim dodatkom smarowidło będzie odznaczać się niezwykle wyrazistym smakiem. Do doprawienia całości wystarczy jedynie sól i pieprz. Tak przygotowaną pastę możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Przepis na pyszną i zdrową pastę z makreli
Składniki:
1 wędzona makrela
3 jajka
1/2 małej cebuli
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka musztardy
2 średnie ogórki kiszone
sól i pieprz do smaku
Kanapkowa pasta z makreli krok po kroku
Jajka do pasty z makreli ugotuj na twardo. Ostudź je, obierz ze skorupek i pokrój w drobną kostkę.
Rybę do pasty z makreli obierz dokładnie ze skóry i ości. Rybie mięso rozdrobnij przy użyciu widelca. Całość przełóż do miski.
Ogórki pokrój w drobną kosteczkę, a cebulę posiekaj. Warzywa razem z jajkami dodaj do miski z rybą. Składniki wymieszaj.
W osobnej miseczce połącz jogurt, majonez oraz musztardę. Powstały sos dodaj do pozostałych składników pasty z makreli. Na koniec smarowidło dopraw do smaku solą i pieprzem. Schłodzoną pastę podawaj do świeżego pieczywa.
Serowa pasta do kanapek urozmaici każde śniadanie. Z wędzonej makreli łatwo i szybko przyrządzisz obiad dla całej rodziny.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Soczysta sałatka z kurczakiem i ananasem. W roli głównej warzywo rosołowe
Dlaczego w słoiczku z musztardą pojawiła się woda? Czy nadal można ją jeść?
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama