Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pożywna pasta z wędzonej makreli. Lepszego dodatku do pieczywa nie jadłeś
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 08.01.2023 19:43

Pożywna pasta z wędzonej makreli. Lepszego dodatku do pieczywa nie jadłeś

pasta z makreli
Canva / arfo

Makrela jest niezwykle zdrową rybą. Zawiera duże ilości białka, a także wartościowe kwasy tłuszczowe. Z całą pewnością warto wprowadzić ją do swojej codziennej diety. Jednym ze sposobów na to jest przygotowanie pysznej pasty z makreli.

Poza wędzoną rybą, do przygotowania pasty z makreli przyda się jogurt naturalny, cebula, jajko oraz kiszone ogórki. Dzięki takim dodatkom smarowidło będzie odznaczać się niezwykle wyrazistym smakiem. Do doprawienia całości wystarczy jedynie sól i pieprz. Tak przygotowaną pastę możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Przepis na pyszną i zdrową pastę z makreli

Składniki:

  • 1 wędzona makrela

  • 3 jajka

  • 1/2 małej cebuli

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

  • 1 łyżka majonezu

  • 1 łyżeczka musztardy

  • 2 średnie ogórki kiszone

  • sól i pieprz do smaku

Kanapkowa pasta z makreli krok po kroku

Jajka do pasty z makreli ugotuj na twardo. Ostudź je, obierz ze skorupek i pokrój w drobną kostkę.

Rybę do pasty z makreli obierz dokładnie ze skóry i ości. Rybie mięso rozdrobnij przy użyciu widelca. Całość przełóż do miski.

Ogórki pokrój w drobną kosteczkę, a cebulę posiekaj. Warzywa razem z jajkami dodaj do miski z rybą. Składniki wymieszaj.

W osobnej miseczce połącz jogurt, majonez oraz musztardę. Powstały sos dodaj do pozostałych składników pasty z makreli. Na koniec smarowidło dopraw do smaku solą i pieprzem. Schłodzoną pastę podawaj do świeżego pieczywa.

Serowa pasta do kanapek urozmaici każde śniadanie. Z wędzonej makreli łatwo i szybko przyrządzisz obiad dla całej rodziny.

Canva / Latvian
Canva / Latvian

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: