Smakosze.pl Porady Zetrzyj korzeń, wsyp do wody i zagotuj. Napar ma takie właściwości, że będziesz pić codziennie
Fot. Shutterstock/Volodymyr Nik

Zetrzyj korzeń, wsyp do wody i zagotuj. Napar ma takie właściwości, że będziesz pić codziennie

15 września 2024

Pogoda nas nie rozpieszcza. Deszcz, chłód i wiatr sprawiają, że łatwo się przeziębiamy. Dlatego musimy wzmocnić naszą odporność. Tu sprawdzi się napar z korzenia, który kupisz bez trudu.

Napar na odporność, który działa

Co zrobić, żeby nie chorować? Niestety przed nami sezon na przeziębienia i infekcje. Warto już teraz pomyśleć o wzmocnieniu odporności . Pora działać, by nie dać się chorobom. Naszą odporność wzmocni doskonały napar z korzenia imbiru . Jest on dostępny niemal w każdym warzywniaku i supermarkecie.

Dlatego zaopatrzymy się w korzeń imbiru , który od wieków był wykorzystywany w medycynie. Imbir zawiera ogromną dawkę witaminy C, A, E, K i B9 . Korzeń imbiru pełen jest też żelaza, potasu i fosforu. Jest on naturalnym środkiem przeciwzapalnym i antyseptycznym. Doskonale sprawdza się w walce z grypą i przeziębieniem.

Fot. Canva/grafvision
Fot. Canva/grafvision
Pokrusz czerstwy chleb, dodaj jajko i mleko. Nikt nie zgadnie jaki rarytas z tego wyjdzie

Imbir rozgrzeje i pozwoli wrócić do zdrowia

Imbir uodparnia na wirusy i dodaje witalności . Jeśli chcemy wzmocnić odporność, warto przyrządzić napar z imbiru. Można dodać do niego składniki, które wpłyną na smak naparu. Sprawdzi się tu miód, sok z cytryny, czy goździki . Dobrym wyborem będzie cynamon, masło, kurkuma i pieprz.

Z tych składników przygotujemy złoty napar, który pomoże w walce z chorobą. Okres jesienno-zimowy nie da się nam we znaki . Jeśli pojawi się przeziębienie, przejdziemy je w łagodny sposób i szybko zwalczymy. Poniżej prezentujemy przepis na napar z korzenia imbiru.

Jak zrobić napar z imbiru?

Korzeń imbiru imbir ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą, tak, by był nią przykryty . Gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Potem przelewamy z garnka do szklanki. Można też napar przecedzić przez sitko.

Napar jest bardzo prosty w przygotowaniu i skuteczny. Można urozmaicić go innymi, zdrowymi składnikami . Napar z imbiru wzmocni odporność i zapewni nam zdrowie jesienią i zimą. Warto się o to postarać. Pisaliśmy o tym, jakich grzybów możemy niebawem spodziewać się w naszych lasach. R adziliśmy, co zrobić, gdy ciasto francuskie nie chce wyrosnąć.

napar
Fot. Canva/ildipapp

Źródło: tadar.pl

To ciasto będziesz piec każdego dnia. 15 minut roboty, nigdy nie jadłam lepszego
Pudełko po lodach to kit. Mam 100 razy lepszy patent na mrożenie koperku
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy