Smakosze.pl Przepisy Zetrzyj na tarce i dodaj ser. Placki z cukinii i ziemniaków mogą się schować
Fot. Shutter/Yasin Caglayan

Zetrzyj na tarce i dodaj ser. Placki z cukinii i ziemniaków mogą się schować

21 lipca 2024
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Lubię placki ziemniaczane i placki z cukinii, ale uwielbiam też eksperymentować w kuchni i szukać nowych smaków. Moim ostatnim odkryciem są placki w zupełnie innej wersji. Poznaj przepis na placki z selera i marchewki. Smakują fantastycznie.

Placki w sam raz na obiad i do pracy

Do przygotowania placków z selera i marchewki wykorzystuję własne warzywa i zioła, które także mam w swoim ogródku. Zamiast nich możesz dodać inne, ulubione przyprawy.
Danie jest gotowe błyskawicznie i jeszcze szybciej znika z talerzy. Placki robię nie tyko na obiad. Często zabieram je na lunch do pracy lub smażę na kolację.

Przygotowanie placków z selera i marchewki jest banalnie proste. Jest świetną propozycją dla wszystkich, którzy lubią próbować nowości kulinarnych, nie mają pomysłu na obiad lub po prostu na gotowanie nie mają za dużo czasu.

marchewka i seler.jpg
Fot. Canva/barmalini
Latem robię zupę z uwielbianego warzywa. Jest idealna na upał

Przepis na chrupiące placki

Placki z marchewki i selera z dodatkiem żółtego sera są świetnym pomysłem na obiad lub lunch do pracy. Smakują fantastycznie zarówno na ciepło, jak i zimno. Placki można jeść bez żadnych dodatków. Warto jednak wymieszać jogurt grecki z koperkiem lub przygotować domowy sos czosnkowy . Placki znikną błyskawicznie.

Składniki:

  • 2 średnie marchewki
  • pół selera korzeniowego
  • 4 łyżki startego, żółtego sera
  • szalotka
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy lub oliwa z oliwek do smażenia

Jak przygotować placuszki z selera i marchewki?

Na początku zetrzyj na tarce marchewkę i seler. Oprósz solą, pieprzem i odstaw na chwilę. Zetrzyj na tarce ser, posiekaj drobno szalotkę i świeże zioła. Składniki dodaj do przygotowanych warzyw. Wbij jajka, wsyp 3 łyżki mąki pszennej, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj łyżką. Masa nie powinna być lejąca. W razie potrzeby dodaj więcej mąki pszennej lub sera.

Na patelni rozgrzej olej lub oliwę. Masę wykładaj łyżką i smaż z każdej strony do uzyskania rumianego koloru. Placki przełóż na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu i podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.

Sprawdź również, jak ugotować niezwykle aromatyczny rosół . Kluczowa jest przyprawa. Na obiad polecamy także gołąbki z kaszą i kurkami . Są świetną alternatywą dla tradycyjnego dania.

placki z selera i marchewki.jpg
Fot. Canva/freekyline
Co się dzieje z organizmem, gdy jemy borówkę amerykańską? Mało kto ma świadomość
Jaką wodą zalewać ogórki kiszone? Ten temat budzi sporo emocji
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy