Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Domowy sos czosnkowy bije na głowę wszystkie kupne. Jest idealny na grilla
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 30.05.2024 22:13

Domowy sos czosnkowy bije na głowę wszystkie kupne. Jest idealny na grilla

sos czosnkowy
fot. Canva/Radist

Spośród wszystkich produktów, które nie są świeżymi warzywami i owocami, chyba tylko sos czosnkowy jest kwintesencją lata. Ten prosty dodatek można przygotować na dziesiątki sposobów. Oto jeden z najlepszych.

Doskonały sos czosnkowy

Słusznie kojarzony z grillem, sos czosnkowy ma mnóstwo innych zastosowań. Nadaje się do mięs czy warzywnych placków, świetnie komponuje się z frytkami, a jeśli zastąpić nim śmietanę w mizerii, otrzymujemy potrawę zbliżoną do pysznego greckiego sosu tzatziki.

Przygotowanie takiego sosu jest banalnie proste, ale ma kilka haczyków. Jednym z nich jest oczywiście ilość czosnku. Pamiętajmy, że ostrość potrawy zależy od czasu macerowania go w jogurcie, dlatego jeśli przygotowujemy sos z wyprzedzeniem, użyjmy go raczej mniej niż więcej.

sos czosnkowy z ziołami
fot. Canva
Kładę ugotowany makaron i wlewam ten sos. Taki obiad nigdy mi się nie znudzi

Sos czosnkowy – bez ziół

Wiele przepisów na sosy czosnkowe poleca użycie ziół, zwłaszcza koperku. Warto jednak pamiętać, że przykrywają one smakiem aromat naszego podstawowego produktu. Proponujemy więc sos bez ziół. Osobnym pytaniem jest też to o dodatek majonezu. Miłośnicy smaku tego sosu mogą dodać łyżkę albo dwie do jogurtowej bazy.

Składniki

  • 1 duże opakowanie jogurtu greckiego lub skyru
  • Opcjonalnie: 2-3 łyżki majonezu
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Sól, biały pieprz

Przygotowujemy sos czosnkowy

Czosnek siekamy drobno i zalewamy w małej miseczce niewielką ilością wrzątku. Sparzony czosnek nie straci swojego smaku, ale pozbędzie się nieco swojej palącej ostrości i pierwszego uderzenia aromatu. Miłośnicy czosnku z prawdziwego zdarzenia mogą pominąć ten krok.

W misce mieszamy jogurt z sokiem z cytryny i przyprawami. Czosnek odciskamy z wody, dodajemy do sosu i dokładnie mieszamy. Sos jest gotowy po ok. 30 minutach spędzonych w lodówce i będzie nabierał mocy jeszcze przez kilka godzin.

Wypróbuj też przepisy na faszerowane bakłażany i doskonałe, chrupiące ogórki kiszone.

sos czosnkowy w filiżance
fot. Canva